Pula, MMC Luka: "I am 1984" Matijević i Chica

Predavanje kao grafički jezik logotipa - crtež buja kako buja priča
Predavanje kao grafički jezik logotipa - crtež buja kako buja priča

Danas u 20 sati u MMC-u Luka u sklopu programa "Performativna Luka" vidjet ćemo performans nazvan "I am 1984", a o čemu se radi ispričala nam je Barbara Matijević, koja uz Giuseppea Chica potpisuje autorstvo projekta.

Naziv ovog performansa, koji se prvi put izvodi u Istri, neizbježno izaziva asocijacije na Orwellovu antiutopiju "1984", što je, priznaje Matijević, i bila njihova namjera.

- U samom performansu ne radimo nikakve reference na to, ali na neki ste način već uvjetovani tim naslovom i gledate kroz tu prizmu. Nadamo se da ta prizma ima prizvuke jednog totalitarnog sistema koji nije preslikan iz knjige, ali sigurno je prisutan.

Način na koji usustavljujemo tu mikro i makro povijest, mene kao pripovjedačice, dakle osobne povijesti i povijesti koja se tiče globalnih smjerova, od razvoja tehnologije do svih tih medijskih inputa koje primamo i na koji način oni organiziraju našu percepciju svijeta, sustav je koji ne ovisi o našoj slobodnoj volji. Ono što ćete vidjeti je više-manje predočeno kroz formu predavanja, direktno obraćanje gledatelju, objašnjava Matijević, koja u performansu govori na engleskom.

Na sceni je sama i crta ugljenom po bijelom zidu. Drži predavanje koje povremeno poprati crtežima, koji podsjećaju na dječje, budući da priča iz perspektive šestogodišnjakinje. S druge strane, napominje ona, to je grafički jezik logotipa, pojednostavljenih predmeta.

Giuseppe Chico, njen partner u projektu, glumac je, dramaturg i redatelj talijanskog porijekla koji više od 12 godina živi u Parizu, a "I am 1984" prvi je njihov zajednički projekt. Autorstvo je podijeljeno ravnopravno, no samo je Matijević na sceni. Predstava je nastala u koprodukciji sa ZeKaeM-om. (piše M. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter