Pula: Mladi Europe protiv predrasuda

(S. Z. T.)
(S. Z. T.)

U zgradi Istarske županije danas su dovršeni projekt EU Tune predstavili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan te voditelji i učenici koji su u njemu sudjelovali.

EU Tune je program za mlade kojim se podiže stupanj tolerancije te se međusobno upoznaju mladih širom Europe. U projekt se uključilo sedam srednjih škola iz Pule: Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, Industrijsko-obrtnička škola, Talijanska srednja škola Dante Alighieri, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Ekonomska škola i Gimnazija te Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina, Gospodarska škola iz Buja te Strukovna škola Eugena Kumčića iz Rovinja.

- Cilj projekta je stvaranje zajednice, mreže učenika srednjih škola zemalja članica EU-a, kandidata i potencijalnih kandidata za EU na području Jadrana, da bi mladi ljudi "razgovarali" putem digitalne tehnike u cilju otklanjanja predrasuda i stereotipova. Nadalje, projekt služi i poticanju interinstitucionalnog dijaloga znanstvenika i predstavnika regionalnih, državnih i europskih institucija vezanih za proširenje EU-a, navela je Smoljan.

Održane su i tri radionice u Novigradu, Bruxellesu i Rimu te međunarodno natjecanje u izradi digitalnih priča kojima su učenici progovorili i pokazali što misle o zadanim temama: "Da, to sam ja!" u sklopu koje su predstavljali svakodnevni život, kulturne i prirodne baštine svoje zemlje; "Europa - velika nada!" gdje su  govorili o svojim nadama i očekivanjima u EU-u te "Stereotipi" u sklopu koje su učenici govorili o predrasudama i stereotipima vezanim za njihovu zemlju.

Pobjednici po kategorijama

Pobjednici iz Hrvatske po kategorijama: u kategoriji "Da, to sam ja!" pobijedila je Paula Dermit iz pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu s mentoricom Žužom Gotesman. U kategoriji "Europa - velika nada!" pobijedila je Ivori Sošić iz pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile s mentorom Igorom Dobrićem, dok su u kategoriji "Stereotipi", pobjednici su Darko Privrat, Mateo Petrić i Majama Ramun Milićević iz pulske Gimnazije s mentoricom Tanjom Carić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter