Pula: Ministar Ostojić otvorio hitni prijem u bolnici

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Ministar zdravlja Rajko Ostojić i istarski župan Valter Flego u Mornaričkoj bolnici u Puli zajedno su prerezali vrpcu na ulazu u Hitni bolnički prijem, simbolički označivši kraj obnove i opremanja Hitnog bolničkog prijema. Jedinstveno je to ulazno mjesto za sve hitne pacijente i ima mogućnost zbrinjavanja svih vrsta hitnih medicinskih slučajeva, naglasio je ministar Ostojić.

Riječ je o investiciji Ministarstva zdravlja vrijednoj 4,8 milijuna kuna. Dva milijuna koštalo je uređenje prostora koji se s dvjestotinjak proširio na oko 700 kvadrata, a 2,8 milijuna kuna uloženo je u novu suvremenu opremu - nabavljeni su pokretni ultrazvuk, respirator, reanimacijski stol, lampe, monitori, kolica, kreveti, sve do digitalnog rendgenskog aparata koji daje puno kvalitetnije slike veće rezolucije, ali je smješten na radiologiji gdje postoje uvjeti za smještaj takvih uređaja.

- Standardna je to oprema bolnice 21. stoljeća, a objedinjeni hitni bolnički prijem zrcalo je organiziranosti, stručnosti i humanosti. Imate sjajne sestre i izvrsne liječnike, i trebali ste ovaj prostor, prvenstveno radi građana Istarske županije, ali i turista kojih u Hrvatsku dođe 12 milijuna godišnje.

Ovime se definitivno smanjuje invaliditet, morbiditet i mortalitet naših građana, rekao je ministar Ostojić, posebno se zahvalivši pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću koji je i pokrenuo ovu inicijativu. Naime, 2007. godine, kao saborski zastupnik, tada u opoziciji, Miletić je podnio amandman, zatraživši obnovu neadekvatnog i zastarjelog hitnog trakta u pulskoj bolnici.

I župan Valter Flego naglasio je zajedništvo kao zalog svakog uspjeha, pa tako i bolje zdravstvene zaštite svih građana Istre i njihovih gostiju. To će jamčiti suvremeno opremljen hitni prijem, ali i ljudi koji ovdje rade, rekla je sanacijska upraviteljica pulske bolnice dr. sc. Irena Hrstić, uz napomenu da će se educiranim trijažnim sestrama i dr. Jerkoviću, voditelju Odjela, za četiri-pet godina pridružiti još petero specijalista hitne medicine, za što je dobiveno odobrenje Ministarstva.

Na hitnom prijemu uređene su tri ambulante za trijažu, laboratorij, reanimacijska i operacijska sala, prostor za smještaj i nadzor akutnih pacijenata, gipsaonica i drugi prateći sadržaji, uključujući prostranu čekaonicu s prijemnim pultom.

Ovo je deseti takav bolnički odjel u Hrvatskoj koji je uređen u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, koji provodi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, a pomoću zajma Svjetske banke.

Do kraja godine Hrvatska će imati 21 takav odjel u kojem će se, uz suvremenu opremu i hitnog pacijenta u središtu interesa, osigurati visok standard i kvalitetnije zbrinjavanje hitnih pacijenata, poručio je ministar Ostojić.(D. PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter