Pula: Mimohodom ukazali na nasilje nad ženama

Mimohodom se željela skrenuti pozornost na nasilje nad ženama
Mimohodom se željela skrenuti pozornost na nasilje nad ženama

U spomen na sve žrtve obiteljskog nasilja, danas su na pulskoj tržnici u zrak pušteni crni baloni u znak sjećanja na sve ubijene žene žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj. Tim je simboličnim činom ujedno obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Uz Pulu, baloni su u zrak poletjeli i u Karlovcu i Rijeci, a ovim se činom željela skrenuti pozornost javnosti na još uvijek sveprisutno nasilje nad ženama.

Nasilje se ne smije tolerirati

Netom prije puštanja balona, s pulskog Foruma krenuo je već tradicionalni mimohod kojeg zajedno organiziraju Sigurna kuća Istra i Udruga žena Pula, a u povorci, koja je potom krenula u smjeru Portarate sve do tržnice, pridružili su se brojni srednjoškolci te predstavnici udruga i Grada. Uz pratnju bubnjeva, noseći transparente s porukama protiv nasilja, povorka je protutnjala središtem grada, odašiljući poruku kako se nasilje ne smije tolerirati.

Koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul naglasila je da je nasilje u porastu i dodala da je su u Hrvatskoj od 2001. godine ubijene 242 žene.

- Ovi su podaci zastrašujući, stoga svakodnevno apeliramo na sve da ne okreći glavu i da prijavljuju. Nasilje postaje sve veći društveni problem, a u porastu je i broj žena koje traže pomoć. U naša tajna skloništa dosad smo smjestili 142 žene, a tome naravno treba pridodati još velik broj žena koje traže neki drugi oblik psihosocijalne pomoći, kazala je Černjul.

Po njenim riječima, u Istri se nalaze tri tajne lokacije od kojih su dvije organizirane za smještaj na duži rok, a postoji i smještaj za hitne intervencije u jednom od hotela na području Istarske županije. U skloništu se, navela je Černjul, trenutno nalazi deset žena s djecom upozorivši na sve veći porast ekonomskog nasilja.

- Žene financijski ovise o zlostavljačima i stoga im je mnogo teže napuštati dom jer iza sebe nemaju nikakvo zaleđe ili podršku obitelji. Nekretnine su mahom u vlasništvu zlostavljača ili članova njihovih obitelji, pa žene jednostavno nemaju kamo. Imamo i slučajeve žena koje su strane državljanke koje su ovdje udane, a osim što su trpjele nasilje, imaju problema zbog neriješenog statusa i dokumenata, kazala je Černjul. Veli da ženama najčešće "pukne film" kada zlostavljač krene na djecu, pa u skloništa dolaze i djeca koja su pretrpjela neki oblik zlostavljanja. Naglasila je da većina žena koje izađu iz sigurne kuće, novi život započinju od nule.

Sedam pokušaja ubojstva

Glasnogovornica Sigurne kuća Istra Branka Žužić upozorila je da je samo ove godine u Hrvatskoj ubijeno devet žena, dok je u Istri ubijena jedna, rekavši da je ove godine na razini države bilo čak sedam pokušaja ubojstva.

- Samo lani u Hrvatskoj je pretučeno 470 žena, dok ih je u Istri pretučeno 55. Žene i dalje ubijaju, premlaćuju, siluju te fizički, seksualno i ekonomski zlostavljaju. Zato apeliramo na sve da ne okreću glavu te da pomognu žrtvama jer je to naša dužnost. Svi trebamo poduzeti sve kako bi rekli stop nasilju i pomogli žrtvama i ne smijemo se praviti kao da se to nas ne tiče. Okrećući glavu, postajemo izravni učesnici u teškim kaznenim djelima i ubojstvima, rekla je Žužić i poručila: - Zovite policiju i Sigurnu kuću, jer bolje jedna lažna uzbuna, nego još jedna obitelj zavijena u crno. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter