Pula mimohodom obilježila Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ilustracija (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Ilustracija (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Danas je u Puli održan mimohod u organizaciji Sigurne kuće Istre povodom nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama koje se u Hrvatskoj na današnji obilježava već 18 godina. Sudionici mimohoda, njih više od 200, nosili su transparente kojima su upozoravali na neprihvatljivo ponašanje. Mimohodom, koji se u Puli organizira već devetu godinu za redom, skreće se pozornost javnosti na sveprisutan problem obiteljskog nasilja.

- Da institucije i građani Pule nisu zatvarali oči i uši, vjerojatno bi mali Denis danas bio živ. Da nismo zatvarali oči i uši , vjerojatno bi neka od devet ubijenih žena ove godine u Hrvatskoj i 18 njih ubijeno lani bilo živo. Još uvijek su u toj crnoj statistici nasilnici najčešće supruzi ili partneri, ali lani je šest sinova ubilo svoje majke, a ove godine dvoje njih. Raste i broj pokušaja ubojstava žena u njihovim domovima, ove godine je bilo 14 takvih pokušaja, a lani 10. Među ubojicama žena u Hrvatskoj imamo i kćeri, sinove, unuka i zeta. Od 2006. godine do danas, u Hrvatskoj je ubijeno 250 žena. Stoga Sigurna kuća Istra i svi mi ovim mimohodom danas upozoravamo da nasilje u obitelji nije "nečija privatna stvar". To se tiče svih nas, jer smo inače sudionici u takvim događanjima, rekla je glasnogovornica Sigurne kuće Istra Branka Žužić pred okupljenima na pulskoj tržnici.

Tamo je stigla velika kolona građana i srednjoškolaca koji su nosili crne balone i bijele maske na licima od Foruma do tržnice, privlačeći pozornost prolaznika, što im je i bio cilj. Na tržnici su u znak sućuti na sve žrtve obiteljskog nasilja pustili upravo 250 balona u zrak i naglasili da treba raditi na prevenciji ovakvog neprihvatljivog ponašanja već od najranije dobi, učeći djecu da nasilje ništa ne rješava.

Koordinatorica Sigurne kuće Jadranka Černjul istaknula je da bez obzira što svake godine upozoravaju na porast nasilja ne samo u obitelji, nego i u društvu, nasilni činovi i dalje rastu, kao i broj žrtava, od djece do staraca. Černjul je istaknula da bi što više trebalo raditi na prevenciji u svim segmentima društva, od obitelji, vrtića, škola, pa nadalje, da bi se zakoni koji nisu toliko loši trebali provoditi, te da pravosuđe bude učinkovitije i brže.

Među mladim srednjoškolcima koji su se pridružili ovogodišnjem mimohodu mogli smo čuti koliko im je stalo do ove problematike koju smatraju jako važnom, kao i da osuđuju svaki oblik nasilnog ponašanja, bilo ono psihičko ili fizičko, među vršnjacima ili u obitelji.

- Šamarima se ništa ne rješava a kamoli ubojstvom. Kada tako nešto vidim na vijestima ili pročitam, baš mi dođe neka mučnina, ne mogu uopće shvatiti da netko može, ne znam, ubiti svoje dijete ili ženu ili majku. Ali to se, nažalost, događa. Mislim da takvi ljudi valjda pokazuju nekakve znakove nenormalnog ponašanja i prije nego što to naprave i da bi trebalo na vrijeme reagirati i da netko radi s njima da se ne dogodi ono najgore, rekla je jedna učenica. (Zapisala i snimila Patricija SOFTIĆ)Podijeli: Facebook Twiter