Pula: Mimohod branitelja za Dan pobjede

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Istarske županije i Grada Pule predstavili su danas u sjedištu Županije bogat program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja". Kako je na prijemu kod zamjenika župana Miodraga Čerine naveo Marijan Mužinić, član Organizacijskog odbora, sutra će se 10 sati u Domu hrvatskih branitelja održati svečano otvorenje fotoizložbe na temu "Istra u Domovinskom ratu".

U ponedjeljak u 9 sati položit će se vijenci na Centralnom križu na gradskom groblju u Puli, a potom i na spomenik poginulim braniteljima u Parku Franje Josipa u 9.30 sati. Misa za sve poginule branitelja održat će se u 20 sati u crkvi sv. Antona. 

- Novost je ove godine svečani mimohod hrvatskih branitelja koji će se formirati nakon polaganja vijenaca. Branitelji iz cijele Istre prošetat će rivom, Ulicom sv. Ivana, Carrarinom preko Giardina i Laginjinom sve do Doma hrvatskih branitelja gdje će za njih biti organiziran prigodni domjenak i druženje.

Branitelji će biti odjeveni u bijele majice, nositi zastave, a pratit će ih gradski orkestar i mažoretkinje, naveo je Mužinić i pritom se zahvalio Gradu i Županiji na organizacijskoj i financijskoj potpori. 

Kako je rekao, u mimohodu koji kreće u 10 sati, prema najavi, sudjelovat će 500-tinjak branitelja, od Umaga do Pule i od Labina do Poreča te je pozvao sve stanovnike Pule i Istre da se i sami priključe.

Mimohodu će se priključiti i ratni vojni invalid i branitelj Ivan Jagustin koji će otrčati minimaraton od Vodnjana do Pule.

Vinko Knez iz Grada Pule zahvalio se na inicijativi koju su pokrenuli NK Istra i Demoni. Kako je naveo, želja im je da i sami polože vijence na groblju te se zahvale braniteljima na utakmici Istra - Lokomotiva. Svim je braniteljima koji budu nosili bijele majice s mimohoda na utakmicu osiguran besplatan ulaz.

Ivica Lerotić iz Hvidre naglasio je da je riječ o prvom mimohodu kojim se želi pokazati zajedništvo branitelja.

- Želimo pokazati da smo pobijedili u ratu, da smo utkali svoje živote u temelje ove države. Zajedno smo bili u ratu i želimo pokazati da smo zajedno i u miru, tko smo i što smo, iskreno i bez zabluda, rekao je Lerotić te, poput Čerine, poželio da mimohod postane tradicionalan. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter