Pula: Milijunski dugovi zakupaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza je pritisnula sve segmente života, no vjerojatno su to na svojoj koži najviše osjetili trgovci. Rezultat toga je sve prazniji centar grada, sve brže zatvaranje starih i otvaranje nekih novih trgovina, ali i sve teže podmirivanje zakupnine.

Prema informacijama Odjela za financije Grada Pule, na dan 30. studenog ove godine ukupna potraživanja Grada po osnovi neplacene zakupnine iznosila su 37,4 milijuna kuna, a više od milijun kuna dugovalo je cak osam zakupaca, sada vec uglavnom bivših. Gotovo sva se ta potraživanja nalaze u nekoj fazi naplate, sudskim putem ili sporazumima s dužnicima o obrocnom placanju.

Na prvom mjestu je rijecka tvrtka M.A.R.P.A.L., koja je do danas Gradu ostala dužna 3,1 milijun kuna. Koristila je gradski prostor u Ulici Sergijevaca, na lokaciji nekadašnje trgovine No Stress, i to cak devet godina. Prostor je 1997. izlicitiran za gotovo 32 tisuce kuna mjesecno. Iako je dio potraživanja Grad naplatio ovrhom po rješenju Županijskog suda, veliki dio je još uvijek nenaplacen.



Na drugom mjestu najdužnika nalazi se Petros d.o.o. s dugom od 2,2 milijuna kuna. Ugovor o zakupu s Gradom sklopili su u ožujku 2002. za prostor u Istarskoj ulici 2. Kako smo svojevremeno pisali, Petros d.o.o. je u više navrata ulagao u adaptaciju, rekonstrukciju i uredenje prostora koji je tada bio u vlasništvu Republike Hrvatske, a Grad Pula je taj prostor davao u najam. Petros je stoga podnio zahtjev za otkup tog poslovnog prostora nadležnom državnom tijelu, a potom je i tužio Grad Pulu zbog nepriznavanja ulaganja te podignuo protutužbu protiv Grada i zbog naknade štete od pola milijuna kuna.

Dug zbog najma tvrdave

Na listi gradskih dužnika slijedi Supercraft zbog duga od gotovo 1,9 milijuna kuna koji je nastao zbog korištenja tvrdave Fort Bourgignon. Naime, valja se prisjetiti da je još 2007., upravo zbog tog duga, deložiran dotadašnji zakupac Zlatko Devedžic, vlasnik pulske tvrtke Supercraft, koji je tvrdavu uredivao i koristio od 1994., a buduci da do studenog 2007. nije htio vratiti kljuceve tvrdave, vatrogasci su obili ulazna vrata, cime je tada taj prostor, u skladu s ovršnim postupkom Opcinskog suda, vracen Gradu Puli. No, dug nije placen.

U samom vrhu dužnika na cetvrtom mjestu nalazi se Marjan tisak. Poslovni debakl doveo je do toga da su obje knjižare zatvorene, a iza njih je ostao dug zbog neplacene zakupnine Gradu Puli u visini od 1,5 milijuna kuna.

Megapixel s dugom od 1,4 milijuna kuna nalazi se na visokom petom mjestu za poslovni prostor u Flanatickoj ulici izlicitiran 2004. za 30 tisuca kuna mjesecno.

Koriste prostor otkazan prije tri godine

Na listi dužnika iznad milijun kuna nalazi se Omnium d.o.o. Porec, koji Gradu duguje 1,1 milijun kuna. Još 2005. Gradsko poglavarstvo raskinulo je ugovor s tom tvrtkom koja je bila zastupnik Levi'sa za Istru, a u Puli je imala i drugu trgovinu Diadora.

Odjeca-Stela s dugom nešto vecim od milijun kuna nalazi se na sedmom mjestu. Ta je tvrtka s 14 radnika na prostoru od 300 cetvornih metara u Flaciusovoj ulici na rivi radila od 1999., a ugovor o zakupu otkazan joj je 2008. te je potom prostor i predan Gradu. Danas se preureduje za potrebe Europskog centra za mir i razvoj.

Na listi milijunskih dužnika odnedavno se našla i Magma d.d. Zagreb, koja je za zakup poslovnih prostora u Flanatickoj i Veronskoj ulici, gdje je imala trgovine Turbo Limaca, ostala dužna milijun i 33 tisuce kuna. U Flanatickoj je Magma koristila 226 kvadrata i za njih izlicitirala 45,2 tisuce kuna zakupnine, a u Veronskoj je imala 197 kvadrata po 35,5 tisuca kuna mjesecne zakupnine. Ugovor im je otkazan prije godinu dana.

Tek nešto manje od milijun kuna Gradu duguje i Vajda trgovina iz Zaprešica, koja je Gradu za poslovni prostor u Laginjinoj 6, površine 75 cetvornih metara, ostala dužna 972 tisuce kuna. Ugovor im je otkazan još 2008. godine.

- Tvrtka Magma d.d. mirnim je putem vratila tri poslovna prostora Gradu Puli, te su pokrenuta utuženja za dugovanja koja imaju. Tvrtki Vajda trgovina Zaprešic otkazan je ugovor o najmu te su potraživanja utužena, no zbog trajanja postupka i zakonskih procedura još uvijek su u posjedu poslovnog prostora, pojasnili su nam iz Odjela za financije. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter