Pula: Mijenja se odluka o upisima u vrtiće

Obavezno boraviše od pet godina moraju imati oba roditelja (arhiva)
Obavezno boraviše od pet godina moraju imati oba roditelja (arhiva)

Izmjenama i dopunama odluke o socijalnoj skrbi koja će se u ponedjeljak naći na Gradskom vijeću doći će do određenih izmjena u dijelu traženog prebivališta, odnosno dužini boravka na području Pule o čemu smo više puta pisali.

Naime, dosad je gradska odluka definirala da korisnici raznih oblika socijalnih pomoći moraju imati najmanje pet godina prebivalište na području grada Pule da bi ostvarili dodatne gradske subvencije. Pritom se to odnosilo na subvencioniranje cijene vrtića, prehrane, prijevoza školaraca i ostalih dodatnih prava koje Grad Pula osigurava iz proračuna. Međutim, to je u praksi stvorilo dosta problema pa je tako bilo slučajeva da osobe rođene u Puli koje su radi adaptacije stana na šest mjeseci odselile u Ližnjan i, shodno zakonskoj obvezi, prijavile se na toj drugoj adresi, da bi se odmah potom vratile na pulsku adresu. No, zbog tih pola godine izgubile su tražene uvjete od pet godina prebivališta u Puli za upis djeteta u vrtić.

Stoga je gradonačelnik sada donio odluku, a morat će je potvrditi i gradski vijećnici, da se izmijeni odredba koja kaže da korisnik prava mora imati prebivalište odnosno stalni boravak na području grada Pule najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva, umjesto dosadašnje odredbe o "najmanje posljednjih pet godina prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava".

Također, izmjenama se preciznije određuje da u slučaju da je korisnik prava maloljetnik, uvjet stalnog boravka u trajanju od pet godina moraju ispunjavati i maloljetnik i oba roditelja, odnosno roditelj kojem je dijete odlukom povjereno na odgoj i čuvanje.

Valja napomenuti da grad daje dodatnu pomoć korisnicima u sustavu socijalne skrbi. Pomoći se odnose na podmirenje troškova stanovanja, prehrane u pučkoj kuhinji, privremeni smještaj beskućnika u prihvatilištu, novorođenačke potpore, pomoć za prehranu djece do godine dana života, subvencionira učešće u cijeni programa predškolskog odgoja i u cijeni školske marende, u cijeni produženog boravka u ustanovama kojih je osnivač ili suosnivač Grad, subvencionira nabavku školskih udžbenika, daje novčane potpore studentima, usluge pomoći i njege u kući, daje dodatne novčane pomoći, vozne karte u javnom gradskom prijevozu, pomaže umirovljenicima te subvencionira troškove pogreba. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter