Pula među vodećim gradovima, Istarska županija na samome vrhu

Pula (Arhiva)
Pula (Arhiva)

Institut za javne financije predstavio je jučer u Zagrebu službene rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih lokalnih jedinica prema kojem je Pula ponovno dobila najvišu odličnu ocjenu zbog objave svih traženih proračunskih dokumenata. Prema provedenom istraživanju prosječna ocjena većine gradova u Hrvatskoj iznosi 3, dok je Pula ponovno iznad prosjeka s objavom svih pet traženih dokumenata čime joj je još jednom potvrđen status jednog od najtransparentnijih i najotvorenijih gradova u Hrvatskoj.

- Drago mi je što je i ove godine ovo nezavisno istraživanje potvrdilo i prepoznalo našu otvorenost i transparentnost prema našim sugrađanima. Prvenstveno nam je cilj sve podatke i informacije maksimalno približiti građanima i učiniti ih dostupnima u svakom trenutku. Dosad smo bili prvi grad u Hrvatskoj koji je 2008. krenuo s objedinjenim e-poslovanjem, a kasnije i nizom drugih suvremenih kanala komunikacije s građanima poput e-Konzultacija, e-Predmeta i slično. Ovo priznanje nam je dodatna motivacija da nastavimo raditi na dobrobit svih naših sugrađana i budemo još bolji, komentirao je rezultate pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Istarska županija pri vrhu

I Istarska županija je na samome vrhu po transparentnosti županijskih uprava prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim internet stranicama. Kako kažu iz Kabineta župana Valtera Flege Istarska županija je pravovremeno objavila svih pet proračunskih dokumenata, koji su bili predmetom analize. Također, izdvojena je kao primjer dobre prakse glede objave proračunskog vodiča za građane "Proračun u malom" na lako dostupnom i uočljivom mjestu, već na početnoj stranici. U rezultatima istraživanja navodi se i da Istarska županija nudi i proračun u strojno čitljivom formatu (csv).

Nadalje, Istarska županija je treća u Hrvatskoj kada se promatraju ukupni podaci razine transparentnosti same županije, te svih gradova i općina u Istarskoj županiji. Među gradovima "odlikašima" našla su se čak pet iz Istre - Buzet, Labin, Pazin, Poreč i Pula, koji su ujedno pohvaljeni zbog dobro organiziranih stranica koje se lako i brzo pretražuju, te imaju kvalitetne i često zanimljive vodiče za građane.

"Od početka mog mandata veliku važnost pridajem upravo otvorenosti, transparentnosti i učinkovitosti rada županijske uprave. Najnoviji rezultati Instituta za javne financije još su jedna u nizu potvrda da u Istri dobro radimo svoj posao", izjavio je župan Flego. Kako Institut navodi u zaključku, premda se transparentnost proračuna lokalnih jedinica poboljšava i dalje je daleko od zadovoljavajuće, što nije slučaj za Istarsku županiju koja je u svih četiri kategorije (Transparentnost županija, Prosječna transparentnost gradova (po županijama), Prosječna transparentnost općina (po županijama), Ukupna prosječna transparentnost županija) pri samom vrhu u Republici Hrvatskoj.

U istraživanju provedenom prije dvije godine, Istarska županija se, također, visoko pozicionirala na listi transparentnosti, s objavljenih 4 proračunskih dokumenata, dok najnovija analiza pokazuje da je učinjen dodatni iskorak čime se Istarska županija našla među najboljima u državi.

Opsežno istraživanje

Inače, istraživanje je obuhvatilo sve županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Transparentnost proračuna se ocjenjivala brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju, odnosno od studenog 2015. do ožujka 2016. godine, pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut za javne financije objavio je interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, a dostupna je na stranici www.ijf.hr. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter