Pula: Medicinska škola na dvije lokacije

Bivši odjel kirurgije nije dostatan Medicinskoj srednjoj školi (M. ANGELINI)
Bivši odjel kirurgije nije dostatan Medicinskoj srednjoj školi (M. ANGELINI)

Medicinska škola u Puli koja, u očekivanju da joj se izgradi nova matična zgrada, djeluje u bivšem odjelu kirurgije Opće bolnice, od prošlog tjedna dio nastave održava i u prostorijama obližnjeg Pučkog otvorenog učilišta. Ondje su dobili na korištenje četiri učionice čime su donekle ublažili prostorni problem koji ih muči već godinama.

- Škola ima 12 razreda pa smo zbog manjka prostora nastavu morali organizirati od sedam do 19 sati, što je predstavljalo velik napor za učenike, posebice za one koji putuju iz drugih dijelova Istre, a to je čak 40 posto učenika. Nakon što smo preselili oba prva i druga razreda usmjerenja za medicinske sestre i tehničare opće njege, omogućili smo kvalitetniju satnicu, čime su zadovoljniji učenici i njihovi roditelji, kazala je ravnateljica Gordana Ćoso.

Nastava za prva dva razreda sada traje do 14 sati, a za starije učenike, koji su ostali na kirurgiji i koji uz teorijsku nastavu imaju vježbe i praksu, do 15.35 sati, odnosno sat vremena duže za one koji idu na dodatnu nastavu.

Medicinska se škola iselila 2011. godine iz svoje matične zgrade, kako bi se počela graditi nova škola na istoj lokaciji, pa iako je to, prema najavama Županije, trebalo biti tek privremeno rješenje, još uvijek nema naznaka kada će radovi početi. Veliki upisni boom u posljednjih nekoliko godina dovelo je do toga da jedan kat kirurgije nije dovoljan medicinarima. Bivšu bolničku zgradu moraju, naime, dijeliti s drugim korisnicima, primjerice Metrisom, u vlasništvu Istarske razvojne agencije.

Još je u travnju 2009. godine bivši župan Ivan Jakovčić najavljivao da će gradnja nove zgrade uskoro započeti, a rok koji je Županija potpisala za korištenje bivše kirurgije istječe 2021. godineDok su još koristili zgradu svoje škole medicinari su zbog manjka prostora nastavu morali pohađali i u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta, a također i u zgradi bivše radiologije u Općoj bolnici gdje su imali nesreću da im se urušio strop, pa su ponovno morali hitno seliti.

I dok čekaju da im se izgradi nova, veća i moderno opremljena škola, medicinari i dalje borave u podstanarstvu i nisu jedini. To isto čini i Glazbena škola koja još od 2007. čeka na svoju školu. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter