Pula: Maskiran spalio zastavicu EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjed na Portarati, koji se pred malobrojnim okupljenim prosvjednicima održavao u organizaciji nezadovoljnih gradana Pule, doživio je skoro pa potpuni debakl.

Jedan od organizatora, koji je za sebe rekao da je tek nezadovoljni gradanin i da nitko, osim gradana Pule, ne stoji iza njega, napomenuo je da je protiv svih stranaka kao i banaka te protiv svake politike koja je gradane naše države dovela do bijede i siromaštva.



Nakon što se malobrojnim Puljanima obratio još jedan nezavisni prosvjednik-gradanin, na njihove se rijeci obrušio jedan drugi koji je, zamaskirana lica majicom i kapuljacom, s papirnatom zastavicom Europske unije strpljivo cekao svoj trenutak.

Uz glasne povike da su prosvjednici zapravo obicni lažnjaci jer su eksponenti politike kojoj je cilj samo blatiti Hrvatsku i HDZ, izvukao je upaljac i zapalio pred 50-ak okupljenih Puljana zastavicu Europske unije.

Uslijedila su pogrdna dobacivanja dviju strana sve dok zapaljena zastava nije izgorjela. Potom se zamaskirani Puljanin uputio prema Kaštelu ostavljajuci u cudu sve prisutne.



Prosvjednici su nakon tog cina okupljenima pokušali dokazati da oni nisu politicki motivirani, vec su samo dio nezadovoljnih gradana svijeta koji žele promjene.

Nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo je i na Trgu bana Jelacica u Zagrebu, i to protiv korporativne pohlepe i utjecaja kapitala na politiku tražeci aktivnije sudjelovanje gradana u odlucivanju i zaštitu javnih dobara.

"Pokret 15.o" je slijedom odluke plenuma za okupacijom trga pozvao zainteresirane da ponesu deke, šatore i vrece.

"Okupacija ce trajati do ispunjenja zahtjeva ili dok gradani na plenumu ne odluce drugacije", naveo je gradanski pokret, koji policiji ni gradu nije prijavio održavanje skupa.



- Pokret gradanskog otpora smatra da ne treba tražiti nicije dozvole. Bit ce sve spontano, nema organizatora, nitko nije odgovoran, rekao je.

Na prošlotjednom plenumu, na kojem su gradani raspravljali i glasali o iznesenim prijedlozima, usvojeni su zahtjevi za održavanjem referenduma o bitnim odlukama, reviziji mirovinskog i zdravstvenog sustava, besplatnoj i dostupnoj zdravstvenoj skrbi, transparentanom i održivom mirovinskom sustavu.

Traže i zaštitu zdravstva, obrazovanja, voda, šuma, nadzor referenduma za ulazak u Europsku uniju te demokratizaciju i otvaranje HRT-a kao javne televizije prema hrvatskim gradanskim inicijativama.

Od sindikata ce tražiti pokretanje generalnog štrajka. Zagrebacki prosvjed dio je svjetskog pokreta protiv pobješnjelog kapitalizma i sve veceg broja siromašnih.


Podijeli: Facebook Twiter