Pula: Manje registriranih ovisnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Služba za prevenciju, izvanbolnicko lijecenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja proslavila je u cetvrtak 15 godina rada. Na skromnoj svecanosti prisustvovali su brojni uzvanici iz Ministarstva zdravstva, Istarske županije, Grada Pule, Zavoda za javno zdravstvo, Obiteljskog centra, Državnog odvjetništva, policije i raznih udruga.

Dugogodišnja voditeljica centra Katarina Mešin naglasila je da su u rad prije gotovo dva desetljeca s puno entuzijazma krenuli s tri glavna cilja: ukazati na problem ovisnosti i otvoriti oci javnosti, osposobiti i adaptirati zgradu za rad s ovisnicima te smanjiti broj novoregistriranih ovisnika.

- Danas vrlo ponosna i sretna mogu reci da smo tada zacrtane ciljeve i ostvarili. Zgrada, ciji je krov prokišnjavao do prije pet godina, u potpunosti je adaptirana, uredena i opremljena. Broj novoregistriranih ovisnika smanjen je s 250, koliko ih je bilo 2001., koja je bila najkriticnija godina, na 103, koliko je novih ovisnika registrirano lani. Broj heroinski ovisnika unazad deset godina pao je sa 130 na 45 novoregistriranih, rekla je dr. Mešin.

Predstavila je svoju nasljednicu, v.d. voditeljice službe Helenu Mitrovic koja je istaknula da je nekadašnji Centar za prevenciju i vanbolnicko lijecenje ovisnosti, a danas Služba za prevenciju i vanbolnicko lijecenje u ovih 15 godina provodila prevenciju, dijagnostiku, vanbolnicko lijecenje, rehabilitaciju i resocijalizaciju mladih osoba s rizikom, povremenih uzimatelja i ovisnika o psihogenim drogama. Istovremeno su radili i s obiteljima korisnika.

Strucni tim danas cine epidemiolog, po dva psihijatra i lijecnika opce medicine, sociolog, tri psihologa i dvije osobe osposobljene za rad s ovisnicima. U službi se, kako je rekla, vec niz godina provodi motivacijski program, programi smanjenja štete, drug fee program, organizirani terapijsko-edukativni program te programi resocijalizacije ovisnika.

- Od pocetka rada do kraja prošle godine u službi je evidentirano 2.326 korisnika, a najviše smo radili upravo s heroinskim ovisnicima na koje otpada 1.450 osoba, navela je Mitrovic te dodala da više od 85 posto korisnika dolazi s podrucja Istre.

Savjetovalište radi ponedjeljkom, srijedom i cetvrtkom od 12 do 20 te utorkom i petkom od 7 do 15 sati. Rad u službi odvija se kroz individualne i grupne psihosocijalne tretmane ovisnika, obiteljske terapije te grupe samopomoci. Svi neosigurani, nezaposleni ovisnici uz pomoc djelatnika službe mogu dobiti zdravstveno, a socijalno najugroženijim pomaže se u ostvarivanju socio-materijalnih prava preko Centra za socijalnu skrb.

Služba provodi i pripreme za takozvani detoks program u Opcoj bolnici Pula te Psihijatrijskoj bolnici na Rabu, kao i pripreme za razlicite programe terapijskih zajednica.


Podijeli: Facebook Twiter