Pula: Manje proracunskih prihoda u 2011.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proracun za iducu godinu morat ce biti štedljiv, moglo se išcitati iz gradonacelnikovih rijeci izgovorenih na "Caffeu s gradonacelnikom" u petak.

Naime, Boris Miletic, otkrivši novinarima da su se u Gradu posljednjih dana bavili izradom proracuna za 2011., naglasio je da su smjernice Ministarstva financija negativne te da se ocekuje daljnji pad od 1,5 posto proracunskih prihoda od poreza na dohodak.

"Bili smo zbog toga primorani balansirati proracun jer smanjenje prihoda mora rezultirati i smanjenjem rashoda, a to u konacnici znaci i smanjenje programa koji se financiraju iz proracuna", kazao je Miletic.

Upitali smo ga hoce li se uspjeti realizirati ovogodišnji rebalansirani proracun, na što je kazao da ce biti zadovoljan ako bude ostvareno 85 do 90 posto proracunskih planova. "To bi u ovim uvjetima trebalo biti svima prihvatljivo", rekao je.

Slaže li se s tezom župana Ivana Jakovcica da bi kriza i nezaposlenost trenutno bili puno blaži, odnosno manji problem u južnoj Istri da su se realizirali projekt Brijuni rivijera i gradnja 10-ak golf igrališta, zanimalo je novinare.

"Ne vjerujem da ce se Puli dogoditi Bill Gates koji ce doci i ponuditi dvije tisuce radnih mjesta u sofisticiranoj elektronici, stoga mislim da moramo vidjeti koje resurse možemo staviti u funkciju gospodarstva i koje prednosti imamo u odnosu na okruženje.

Sigurno imamo geostratešku prednost da se u jednom dijelu možemo razvijati u turizmu. Trebamo se upitati bi li nekoliko tisuca turista ovog vikenda došlo u Istru i zbog golfa. Uvjeren sam da stavljanjem u funkciju bivših vojnih objekata sigurno možemo zaposliti dio sugradana koji su sada bez posla", kazao je Miletic.

Na pitanje je li zadovoljan što se u prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana uredenja (PPU) Grada Pule našlo mjesta i za Bunarinu, koja bi trebala postati i nauticka luka (dosad je bila, barem na papiru, iskljucivo sportska, op.a.), odgovorio je da "tu situaciju treba i formalno razriješiti". Po njemu je najbolje rješenje legaliziranje sadašnjeg stanja, odnosno podjela lucice na sportski i nauticki dio, od cijeg profita po njemu živi cijelo to podrucje.

Novinare je zanimalo kako komentira zbivanja u pulskim poduzecima Uljanik Strojogradnji Alatnici i Glasu Istre novinama. Kazao je da je razgovarao s predstavnicima Alatnice i brodogradilišta Uljanik te da se, zbog nemogucnosti postizanja dogovora, odlucilo da to poduzece ide u stecaj.

"To nije dobro za djelatnike, ali nije dobro ni što se na taj nacin gasi poduzece koje je radilo dugi niz godina", rekao je. Za nedavni štrajk u Glasu Istre rekao je da "svatko može koristiti odredene instrumente prisile, kao što je štrajk", ali i da "nakon toga treba sjesti za stol i dogovoriti uvjete prihvatljive za obje strane". (B. ŽIŽOVIC)

Nova godina uz domace bendove na Forumu
Gradonacelnik je najavio da ce se, unatoc krizi, održati program "Prosinac u gradu". Rekao je da ce docek Nove godine biti organiziran na Forumu, gdje bi ljude trebali zabavljati bendovi iz Pule i Istre. "Nadam se da cemo time u grad unijeti nedostajuceg nam optimizma", kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter