Pula: Majka umrlog od gripe tuži Hitnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevzeta Hibic prije nekoliko dana izgubila je sina. Dvadesettrogodišnji Elvis Malagic preminuo je 17. sijecnja u pulskoj bolnici od upale pluca nastale kao komplikacija uslijed gripe.

- U bolnici su napravili sve što je bilo u njihovoj moci. Medutim, kada smo stigli u bolnicu 15. sijecnja, pitali su me gdje sam bila do sada, prica samohrana majka. Optužuje Hitnu pomoc i obiteljskog lijecnika da nisu došli kada ih je zvala.

- Pece me i nemam mira zbog toga što nije ranije smješten u bolnicu, kroz suze govori Hibic. Preminuli je Elvis bio kronicni bolesnik s Downovim sindromom, srcanom bolešcu te prekomjernom težinom. Nakon prvih simptoma gripe od 6. do 15. sijecnja stanje mu se jako pogoršalo. Majka veli da je Hitnu pomoc pozivala i prije 10. sijecnja, ali su došli tek tada, i uputili je da mu snižava temperaturu.

U otpusnom pismu koje nam je dala majka navodi se da je potpuno bilo zasjenjeno desno plucno krilo te dvije trecine lijevog. Po dolasku u bolnicu zbrinut je na intenzivnoj njezi uz primjenu cijelog niza intenzivne terapije.

Medutim, rukovoditeljice Hitne medicinske pomoci dr. Ksenije Družetic-Božic tvrdi da su lijecnici s Hitne Elvisa Malagica htjeli odvesti u bolnicu vec prilikom prvog posjeta, 10. sijecnja. Hitna je intervenirala ukupno pet puta, nakon 10. sijecnja u 22.30 sati bili su kod njega 11. sijecnja u 11 sati, 13. sijecnja u 5.35, zatim 14. sijecnja u 18.45 te na koncu 15. sijecnja u 2.20 sati.

Kako tvrdi dr. Družetic-Božic, tražili su od majke dva puta da se njezin sin hospitalizira, što je ona nažalost odbila. Zbog toga su zatražili da im i potpiše izjavu da odbija hospitalizaciju. Tek prilikom zadnjeg posjeta, 15. sijecnja bolesnik je odveden u bolnicu. Cjelokupnu su dokumentaciju predali policiji.

Obiteljski lijecnik Miroslav Šabijan, koji je takoder dolazio u posjet bolesniku, nije želio komentirati slucaj, odgovorio je tek da su podaci o pacijentima službena tajna.

Dan nakon smrti sina, 18. sijecnja, majka je policiji podnijela kaznenu prijavu protiv Hitne medicinske pomoci i obiteljskog lijecnika. Iz policije su nam potvrdili da su zaprimili prijavu i proveli izvide te sve proslijedili nadležnom Državnom odvjetništvu.


Podijeli: Facebook Twiter