Pula: Loše vrijeme skratilo noćnu kupnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu navečer na glavnoj gradskoj tržnici u Puli održana je prvi put manifestacija Markat po škuren. No, dobru ideju vrlo brzo osujetilo je loše vrijeme. Već i sama naznaka kiše bila je očito dovoljna da na tržnicu ne dođu kupci, a iako su se manifestaciji odazvali predstavnici čak 11 OPG-ova (obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava) i oni su ubrzo, s prvim kapima kiše, bili prisiljeni napustiti tržnicu.

Ideja je bila da se od 20 do 23 sata na kamenim stolovima zelene tržnice stalnim izlagačima koji nude voće i povrće priključi proširena, večernja ponuda Tržnice d.o.o. Pula.

- Željeli smo da se tržnica čim više približi pravom, tradicionalnom mjestu okupljanja stanovnika, ali i posjetitelja, ali i da ugostiteljski lokali koji rade u sklopu zgrade tržnice i oko nje, imaju priliku raditi dulje barem u ljetnim mjesecima. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule osmišljen je i prigodan program tako da je za ovaj prvi Markat po škuren nastupila plesna skupina AB original koja okuplja zaljubljenike u breakdance i hip hop ritmove, rekao nam je direktor Tržnice Renato Perc i dodao da vjeruje da će i ritmovi plesne glazbe privlačiti šetače, građane i goste da se približe tržnici u noćnim satima i zavire na štandove.

Ove su se srijede odazvali OPG Komparić Marko, OPG Bodiš, OPG Krivičić, VR Choco art, OPG Vitasović, Mercatino, OPG Martinović (MA.RA. d.o.o.), Pršutana Bani, OPG Cvek, Kumino Selo i OPG Franjul.

Marko Komparić iz istoimenog pulskog OPG-a kaže da su večernjim kupcima nudili ono po čemu su najpoznatiji i najpriznatiji, smokve i masline.

- Osim svježih i sušenih smokvi nudimo i druge prerađevine, pa tako od lani u ponudi imamo i ocat od smokava kojeg su kupci jako dobro prihvatili, rekao nam je Komparić.

Dodao je da mu se ova manifestacija odmah svidjela i da su se odmah odazvali pozivu Tržnice jer misle da će njihovi proizvodi zanimati ponajprije turiste koji imaju naviku uvečer šetati gradom.

- Turiste zanima lokalni suvenir, a to je upravo ono što mi nudimo. Osim toga kod nas su uvijek moguće i degustacije pa kupac može probati da li mu se, i što, sviđa i tek potom kupiti naše proizvode, rekao je Komparić.

I Mirni Martinović iz medulinskog OPG-a svidjela se ideja o noćnoj prodaji na štandovima pulske tržnice i stoga su je, kaže, odmah objeručke i prihvatili te se odazvali manifestaciji "Markat po škuren".

- Da li će uspjeti, vidjet ćemo. Danas je vrijeme pokvarilo sve, a hoćemo li doći i drugi put, moram razmisliti. U svakom slučaju mislim da vrijedi pokušati, rekla nam je Martinović, ali i dodala da smatra kako ipak nije u redu da za sudjelovanje u ovoj manifestaciji Tržnici svejedno moraju platiti stol i to 50 kuna, isto koliko plaćaju i drugi prodavači za dnevni najam.

- Istina je da su platili, ali je kiša sve upropastila tako da ćemo im taj novac vratiti, odnosno idući put neće platiti ništa. To je manifestacija u organizaciji Tržnice, isto kao i subotom ujutro Mirisi i okusi Istre, gdje također naplaćujemo najam stolova. Mi moramo naplatiti nešto, jer smo odradili dio posla. Primjerice, za noćnu manifestacije nabavili smo novi parangal sa žaruljama da bi stolovi imali rasvjetu i to smo morali platiti, kaže direktor i dodaje da će se za idući put bolje organizirati i doraditi sve manjkavosti koje su uočili.

Inače, ovakav događaj trebao bi se održati još tri puta tijekom ljeta i to 30. srpnja te 6. i 13. kolovoza, a uz OPG-ove, Tržnica je pozvala i sve redovne zakupce da se priključe. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter