Pula: Ljeti promet na velikom rotoru ipak u dvije trake

(Snimio Milivoj MIJOŠEK)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Pulski gradonačelnik Boris Miletić danas se u Zagrebu susreo s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem, s kojim je ponovno razgovarao o tijeku i dinamici izgradnje retencijskog sustava kružnog toka u Šijani. Naime, Miletić je već ranije apelirao da se radovi ubrzaju, posebice stoga što se bliži turistička sezona, a s njom i veće prometne gužve. Na gradonačelnikovu inicijativu, dogovoreno je intenziviranje radova do početka turističke sezone kako bi se tijekom ljetnih mjeseci promet na kružnom toku odvijao u punom profilu prometnice.

Hrvatske vode investiraju 35,8 milijuna kuna u odvodnju na gornjem dijelu Šijanskog sliva, kojom će biti poboljšano otjecanje oborinskih voda u ovom dijelu grada. Radovi uključuju izvedbu retencijskih građevina, akumulacija te obodnih kanala čija je osnovna namjena smanjenje vrha vodnog vala za vrijeme intenzivnih oborina. Retencijski objekti, akumulacije i obodni kanali značajno će produžiti vrijeme retencioniranja vode s pripadajućeg sliva, jer će preuzeti dio funkcije postojećeg sustava odvodnje i omogućiti funkcioniranje oba sustava te doprinijeti povećanju sigurnosti od plavljenja.

Dosadašnja dinamika radova bila je u skladu s privremenim planom upravljanja, odnosno planom upravljanja za prvo tromjesečje 2016. godine (prema odluci hrvatske Vlade o privremenom financiranju), a u narednom će se razdoblju izvođači držati dinamičkog plana te u jeku sezone osigurati nesmetan kružnim tokom u Šijani.  (K. F.)


Podijeli: Facebook Twiter