Pula: Lista cekanja i za vadenje krvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vadenje krvi obavlja se u ordinacijama opce i obiteljske medicine od 1. srpnja. Do danas tu je novu praksu iskusio veliki broj pacijenata i svi lijecnici primarne zdravstvene zaštite. Prvi su zadovoljni prvenstveno jer su tako izbjegli gužve u bolnickom laboratoriju, a drugi su manje zadovoljni jer im je to donijelo dodatni posao, nerijetko neplacen.

- Ambulante su vecinom privatne, no tu su praksu jako dobro primili pacijenti i dosad nije bilo loših kritika ili nekih ozbiljnijih problema. Sve to jako lijepo funkcionira.

Vjerojatno to najviše odgovara malim ordinacijama u okolici Pule jer tamošnji stanovnici ne moraju više odlaziti u prepuni laboratorij pulske Opce bolnice te od ranog jutra cekati red, rekao nam je ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivancic.

Pacijenti su najzadovoljniji


Obilaskom pulskih ordinacija doista smo se uvjerili da su pacijenti u cijeloj prici najzadovoljniji.

- Nisam još vadio krv kod svoje doktorice, ali sam cuo za tu mogucnost, što me jako obradovalo jer ne moram ici u laboratorij. Narucio sam odmah suprugu za vadenje krvi, mislim si, neka ona proba prva pa ce mi ispricati kako je, u šali nam je rekao Josip Stanarevic, pacijent kojeg smo zatekli u Zdravstvenoj stanici na Verudi.

Mario Buletic prije mjesec dana morao je vaditi krv i ugodno se iznenadio kada je shvatio da sve može odraditi kod svoje doktorice, a i nalaz ga je nakon par dana cekao u kartonu.



- Što reci, apsolutno je bolje ovako. Iako mi, na srecu, ne treba cesto, pa se i ne sjecam kada sam zadnji put cekao u laboratoriju vadenje krvi, ali na samu pomisao na laboratorij predocim si gužve. Definitivno je ovo bolje, ustvrdio je Buletic.

Dobar prijem kod pacijenata potvrdila nam je i lijecnica obiteljske medicine dr. Morena Butkovic. No, kako je rekla, zbog ogranicenih mogucnosti u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, vec su se stvorile liste cekanja za vadenje krvi.

- Trenutno upisujemo pacijente za vadenje krvi za deset do 15 dana, a ista je situacija i u drugim ordinacijama, kaže nam dr. Butkovic, koja je i predsjednica KOHOM-a (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine) za Istarsku županiju i clanica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatske lijecnicke komore.

- S obzirom na to da mi u koordinaciji gledamo na taj problem generalno, prema uvjetima u ordinacijama u cijeloj Hrvatskoj, mogu reci da mnoge ne zadovoljavaju sanitarno-tehnicki minimum, iako je tužna cinjenica da ne postoji pravilnik o minimalnim tehnickih uvjetima za ordinacije u kojima se vadi krv.

U ovoj našoj zgradi mi imamo mogucnosti za takav posao jer krv vadimo u previjalištu koje je izdvojeno, iako je pitanje, da postoji pravilnik, bi li i previjalište zadovoljavalo neke uvjete. U njima se, naime, vrši primarna obrada rana, kronicnih rana, ali ima i lijecnika koji zbog prostornih nemogucnosti u tim prostorima i marendaju, ustvrdila je dr. Butkovic.

Liste cekanja ce se i povecavati


Dodala je da su pacijenti zadovoljni jer ne moraju, barem vecina njih, cekati red u laboratoriju, ali ih i mole za razumijevanje ako su nezadovoljni zbog cekanja.

- Mi ih dnevno narucujemo od pet do sedam, i za to nam treba oko 40 minuta. Možda bi tehnicaru u laboratoriju za to trebalo 15-ak minuta, ali je to i vrijeme koje pacijenti iskoriste za pitanja medicinskoj sestri, savjetovanja, dogovaranje pregleda kod lijecnika…

Samo vadenje krvi se obavlja od 7 do 8 sati jer vec u 8.15 u Zdravstvenu stanicu na Verudi dolaze djelatnici Opce bolnice i skupljaju prikupljene uzorke. Bolnica nam osigurava i potreban materijal i organizira transport, istice dr. Butkovic.

S obzirom na postojece liste cekanja, lijecnici sa strepnjom ocekuju dolazak jeseni i zime kada su ucestalije obrade, kontrole, viroze, pocinje cijepljenje protiv gripe pa se ionako obim posla udvostrucuje. (S. ZRINIC TERLEVIC, snimio D. ŠTIFANIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter