Pula: Liječnicima u štrajku tanje bušte za listopad

Štrajk bolničkih liječnika počeo je 18. rujna i najduži je do sada u hrvatskom zdravstvu (M. ANGELINI)
Štrajk bolničkih liječnika počeo je 18. rujna i najduži je do sada u hrvatskom zdravstvu (M. ANGELINI)

Podružnica Hrvatskog liječničkog sindikata u pulskoj Općoj bolnici danas je objelodanila dopise koji su iz Uprave bolnice prije desetak dana odaslani rukovoditeljima svih djelatnosti, a u kojima ih obavještava da vrijeme provedeno u štrajku za listopad neće biti plaćeno od poslodavca. Dopis prati križaljka, kako to naziva predsjednica Štrajkaškog odbora u pulskoj bolnici dr. Etica Nožica, u koju se trebaju popisati i potpisati liječnici u štrajku, potvrđujući time da su primili na znanje "gore navedenu konstataciju o isplati plaća".

- I prije štrajka bili smo svjesni da poslodavac može odlučiti ne platiti nam vrijeme provedeno u štrajku, ali sporan je način na koji to čine. Prvenstveno nam je sporno što je nalogodavac ove odluke Ministarstvo financija koje nije naš poslodavac. Rukovoditeljima je dan rok od 24 sata da skupe potpise svojih liječnika u štrajku, što je klasična prijetnja ili pritisak, kako hoćete. Dosad nismo uspjeli saznati da se u bilo kojoj drugoj bolnici u Hrvatskoj na ovakav način prijetilo sudionicima u štrajku; ima drugih pritisaka na radnike, ali ovakve križaljke dobili su samo pulski liječnici. Naša sindikalna podružnica očitovala se o tome i Upravi smo uputili svoje uvjete pod kojima ćemo se svi potpisati, kaže dr. Nožica.

Sanacijsku upraviteljicu dr. sc. Irenu Hrstić, međutim, nismo uspjeli dobiti telefonom. U dopisu upućenom rukovoditeljima djelatnosti pulske bolnice, gdje se kao autor naputka spominje ministar financija Slavko Linić, upraviteljica pojašnjava da neplaćeno vrijeme provedeno u štrajku podrazumijeva neobavljen posao za koji je sklopljen ugovor o radu. ači predsjednica

Štrajk liječnika u hrvatskim bolnicama traje već 37 dana, zadnji tjedan paralelno traju i pregovori triju sindikata s ministrom zdravlja dr. Rajkom Ostojićem o kolektivnom ugovoru u zdravstvu, ali konačni dogovor još nije postignut. (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter