Pula: Lidl kreditira izgradnju kružnog toka

S kružnog toka jedan krak vodit će do novog Lidla (N. LAZAREVIĆ)
S kružnog toka jedan krak vodit će do novog Lidla (N. LAZAREVIĆ)

Gradonačelnik Boris Miletić usvojio je zaključak o prihvatu sporazuma o kreditiranju kružnog toka između Grada Pule i Lidl Hrvatska. Sporazumom o kreditiranju izgradnje kružnog toka (rotora) na spoju Mutilske ulice, Ceste Prekomorskih brigada i Medulinske ceste, koji je u interesu Lidla za ostvarenje priključka prema budućem trgovačkom centru iznad rotora na Gregovici, Lidl će Gradu Puli uplatiti predviđenu vrijednost izvođenja radova u iznosu od 18,5 milijuna kuna, koji će Grad vraćati beskamatno Lidlu u sedam jednakih godišnjih obroka, počevši od 2018. godine pa do 2024. godine. Godišnji obroci vraćanja iznosit će 2,65 milijuna kuna.

Posudba bez kamata

Ovakav zaključak postaje pravovaljan kada ga usvoji pulsko Gradsko vijeće i, s obzirom da je riječ o zaduživanju, na njega suglasnost mora dati i Ministarstvo financija Republike Hrvatske. To je preduvjet sklapanja ugovora o financiranju izgradnje komunalne infrastrukture između Grada Pule i Lidla d.o.o. s ciljem izgradnje spojne ceste između rotora i Ulice Proštinske bune, na koju je predviđen priključak na javnu prometnu površinu objekta kojeg namjerava graditi Lidl. Sporazumom Grad Pula preuzima obavezu okončanja izgradnje kružnog toka do pred ovogodišnji Božić, odnosno do 22. prosinca 2017. godine. S obzirom da postoje naznake da će ubrzo početi i izgradnja trgovačkog centra Max Stoja, što će Gradu donijeti prihod od uplate komunalnog doprinosa u visini od (neslužbeno) oko 28 milijuna kuna, jasno je da uskoro kreće i nastavak projekta širenja obilaznice od nekadašnjeg skretanja za Valmade do križanja obilaznice s Medulinskom cestom, pa je izgledno da će spomenuti rotor i biti izgrađen u zadanom roku.

Priključak na prometnice

Inače, svi gradski akti potrebni da bi se sporazum zaključio trebaju biti usvojeni do 1. travnja ove godine, odnosno tri mjeseca nakon tog roka, ukoliko je Gradsko vijeće prihvatilo sporazum i uputilo ga nadležnom Ministarstvu na očitovanje.

U sporazumu je utvrđena i već izrađenim idejnim rješenjem Lidlova namjera gradnje trgovačkog objekta – trgovine prehrambenim proizvodima na malo s pripadajućom građevinskom infrastrukturom potrebnom za redovno korištenje trgovine, što bi značilo da do kraja godine Lidl ima namjeru u Puli otvoriti, osim onog u Šijani, još jedan centar. Budući Lidl imat će, pak, prilaz i priključak na budući rotor na križanju obilaznice s Mutilskom ulicom i Medulinskom cestom, te putem još neizgrađene spojne ceste koja će se spajati na Ulicu Proštinske bune i Milanovićevu ulicu. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter