Pula: Lepeza razloga za zatvaranje lokala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glasnogovornica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Zora Lažeta odgovorila nam je u utorak na upit zašto je zatvoren ugostiteljski objekt F&N u zgradi tržnice.

Doduše, poprilicno opcenito jer je ustvrdila da je "u tom ugostiteljskom objektu proveden sanitarni nadzor te je na temelju clanka 31. Zakona o sanitarnoj inspekciji doneseno usmeno rješenje o privremenoj zabrani uporabe radnih i pomocnih prostorija, odnosno prostora, postrojenja, uredaja, pribora i opreme za obavljanje djelatnosti. Zabrana traje dok se ne otklone utvrdeni nedostaci", piše u svom odgovoru Lažeta.

Clanak 31. vrlo je opširan te izmedu ostalog definira slucajeve kada se usmeno smije izdati rješenje. Primjerice, ako postoji opasnost ili sumnja na opasnost za zdravlje ili život ljudi koja zahtijeva da se odredena mjera osiguranja poduzme bez odgadanja, potom ako postoji opasnost ili sumnja na opasnost od prikrivanja, zamjene ili uništenja dokaza, ako se ne ispunjavaju sanitarno-tehnicki i higijenski uvjeti te u slucaju neosiguravanja zdravstveno ispravne vode za pice.

Moguci razlozi za zatvaranje objekta su i slucajevi neosiguravanja higijenske dispozicije otpadnih voda objekata, grubi propusti u tehnološkom procesu ili nepoštivanje higijenskih pravila u svim radnim i pomocnim prostorijama gradevina što može dovesti do ugrožavanja zdravstvene ispravnosti hrane i predmeta opce uporabe ili, pak, zbog neispunjavanja propisanih uvjeta za zaštitu od buke ili prekoracenja razine buke vece od pet decibela.

U tom je clanku navedeno i da se na zahtjev stranke pisani otpravak usmenog rješenja mora izdati u roku od osam dana od dana donošenja tog rješenja.

U utorak smo odgovore dobili i iz Odsjeka za informiranje PU istarske na upit jesu li i na koji nacin postupali vezano uz taj objekt te jesu li utvrdeni elementi prekršaja. U odgovoru nam je potvrdeno da su "policijski službenici 6. kolovoza postupali u tom ugostiteljskom objektu, ali pritom nisu utvrdeni elementi narušavanja javnog reda i mira niti kaznenog djela. U ostalim periodima policija u tom objektu nije postupala".


Podijeli: Facebook Twiter