Pula: LED rasvjeta u usponima ovisi o novcu

De Villeov uspon trebao bi biti osvijetljen LED rasvjetom (M. ANGELINI)
De Villeov uspon trebao bi biti osvijetljen LED rasvjetom (M. ANGELINI)

Projekt osvjetljavanja starogradskih uspona suvremenom LED rasvjetom, koji je prezentiran lani, nastavlja se i ove godine, no dinamiku, koja će ovisiti o financijama, tek treba definirati. Valja naglasiti da je pilot-projekt već realiziran, i to u Držićevoj ulici, kod pizzerije Pompei, gdje je u dogovoru s konzervatorima implementirana i klasična i LED javna rasvjeta da bi se vidjeli učinci, uklapanje u starogradsku jezgru i osvijetljenost, a u planu je, dakle, i nastavak osvjetljavanja svih uspona, ali postupno.

Zona obuhvata ulica i trgova bila bi unutar prstena koji čine Flaciusova, Anticova, Laginjina, Giardini, Carrarina, Sv. Ivana i Riva.

Projekt je, inače, izradio ugledni pulski dizajner rasvjete Dean Skira, a na sve su svoju suglasnost dali i pulski konzervatori. Međutim, iako je nastavak planiran na De Villeovom usponu, u javnosti se pojavila priča da s o ovakvim, ali trajnim rješenjem, ipak nisu suglasni konzervatori, već samo s pilot-projektom.

- To nije istina, ustvrdio je odmah nadležni pročelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat kod kojeg smo željeli provjeriti tu informaciju.

- S konzervatorima smo se od početka dogovarali i pregovarali i u konačnici postigli suglasnost. Konzervatori su se očitovali o svakom rasvjetnom tijelu, odnosno dozvole izdavali pročelje po pročelje i pojedinačno za svaku fasadu starogradske jezgre na koju bi se trebala montirati rasvjeta. Definirana je svaka mikrolokacija na koju bi se postavila rasvjetna tijela i ove godine ići ćemo dalje s tim, ali moramo razlučiti kako i s koliko sredstava ćemo raspolagati za taj projekt. Uostalom, najavili smo parcijalnu realizaciju i tako ćemo i raditi, ustvrdio je pročelnik Prhat. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter