Pula lani dodijelila 163, a mali Buzet čak 105 stipendija


Studiranje je, nakon redovnog školovanja, veliki udarac za kućni budžet prosječne hrvatske radničke obitelji. Ukoliko dijete odlazi studirati u neki grad udaljeniji od doma, troškovi tada višestruko rastu. Iako cijene studija kod nas još uvijek nisu onako astronomski visoke kao u Americi, primjerice, i ovdje su roditelji uglavnom primorani podizati kredit kako bi mogli odškolovati do kraja svoje dijete. U tome i njima i njihovom studentu barem donekle pomažu gradske, županijske i druge stipendije. Natječaji za dodjelu stipendija najčešće se raspisuju krajem ili neposredno na početku godine, pa je stoga najbolje redovno pratiti objave na službenim stranicama gradova i županije.

Deficitarna zanimanja se nagrađuju

Grad Pula kao najveći grad u Istri shodno najvećem broju studenata dodjeljuje i najveći broj stipendija svake godine, a odmah iza njega nalazi se Buzet. Pula je lani, primjerice, dodijelila 163, a Buzet za ovaj grad rekordnih 105 stipendija. Grad Pula, međutim, ne dodjeljuje učeničke stipendije kao drugi gradovi, budući da učenici iz Pule u jako malom broju odlaze u srednje škole u drugim gradovima. Ostali gradovi za nastavak školovanja svojih srednjoškolaca obično dodjeljuju četiri ili pet učeničkih stipendija, daleko manje nego studentskih, u čemu se lani ponovo izdvojio Grad Buzet koji je dodijelio 21 učeničku stipendiju. Visine navedenih stipendija kreću se od 250 do 600 kuna, a one iz socijalnog programa znaju biti u nekim gradovima čak duplo veće. Osim toga, primjerice, Grad Poreč je izuzetnim učenicima koji prolaze s odličnim uspjehom odlučio davati nagradnu učeničku stipendiju od 900 kuna, dok Buzet s druge strane nagrađuje sa 700 kuna učenike koji upišu neko deficitarno zanimanje.

Što se pak studentskih stipendija tiče, svi gradovi kao glavne kriterije za njihovu dodjelu navode izvrsnost u ocjenama, nadarenost, razna dostignuća tijekom studija i društveni angažman. Ovo posljednje odnosi se na volonterski rad kojim se gradovi trude što više potaknuti mlade da se angažiraju na polju filantropije, a svakako je važno napomenuti da je Umag prvi grad u Istri koji je uveo bodovanje na temelju volonterskog rada studenata. Posljednjih nekoliko godina svi su gradovi odlučili poduzeti nešto i po pitanju manjka radne snage na tržištu i velike potražnje za određenim deficitarnim zanimanjima, te su se studenti koji odluče upisati upravo jedno od takvih zanimanja počeli dodatno nagrađivati pri dodjeli stipendija. Ne samo to, nego se na natječaje za takve stipendije mogu javljati i studenti koji su na prethodnoj godini ostvarili prosjek ocjena od najmanje 3,5, dok se za sve ostale redovne studente ipak traži da imaju prosjek ocjena od najmanje 4,0 u prethodnoj akademskoj godini.

Poreč i Buzet najvelikodušniji

Budući da Pula dodjeljuje najviše stipendija, njihov je iznos ujedno i najmanji, te će svaki pulski stipendist dobiti 500 kuna mjesečno kroz deset mjeseci akademske godine za koju mu je odobrena stipendija. Ukoliko ste pak student iz Poreča dobit ćete 800 kuna stipendije mjesečno, no ako imate prosjek ocjena 4,0 ili veći, dobit ćete 1.200 kuna mjesečno, a ukoliko ulazite u socijalnu kategoriju, onda stipendija iznosi 1.600 kuna. S time se još može mjeri jedino Umag koji svojim studentima daje 800 kuna stipendije, dok za one zaista nadarene studente koji već tijekom svog akademskog života ostvare zapažena dostignuća dodjeljuju nagradnu stipendiju "Niki Fakin" u iznosu od 1.600 kuna mjesečno. (Patricija SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter