Pula: Lakše do potpora za zapošljavanje

S prezentacija mjera aktivne politike zaposljavanja (M. MIJOŠEK)
S prezentacija mjera aktivne politike zaposljavanja (M. MIJOŠEK)

Novosti u mjerama aktivne politike zapošljavanja danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori-Županijskoj komori Pula poslodavcima predstavila Tanja Lorencin Matić, v.d. predstojnice pulske područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Velika je novost ove godine, rekla je Lorencin Matić, da je procedura dobivanja potpora znatno pojednostavljena. Maksimalno je skraćeno vrijeme boravka u evidenciji Zavoda, jednostavnija je papirologija, pa gotovo i nema zaposlenika koji ne spada u neku od kategorija za koju se može ostvariti neka vrsta potpore za zapošljavanje.

Nove su mjere, navela je, krojene prema ciljanim dobnim skupinama, primjerice za mlade, posebne skupine, osobe s invaliditetom, za starije osobe, za dugotrajno nezaposlene (sada nakon već šest mjeseci), za pripadnike romske nacionalne manjine, a postoji i paket mjera za poslodavce u poteškoćama. Bitno je, kako je naglasila, da se poslodavci koji žele zapošljavati obrate djelatnicima Zavoda i provjere mogu li ući u koju od mjera, jer se one ne odobravaju retrogradno, odnosno kada je osoba već zaposlena. Mjere se dijele na one za zapošljavanje, samozapošljavanje, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog mjesta, javne radove. Potpore su moguće za usavršavanje i obrazovanje, a postoje i mjere usmjerene na očuvanje radnih mjesta.

Tako, primjerice, potporom "Uz pola-pola do prvog posla" Zavod sufinancira mlade (do 25 odnosno 29 godine) bez radnog staža i to godišnjom potporom od 50 posto troškova rada. Potpora "Rad i staž" rezervirana je za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa te Zavod financira plaću od 1.600 kuna, a od ove godine i zdravstveno osiguranje. Potpora "Pola-pola" rezervirana je i za dugotrajno nezaposlene, zapošljavanje posebnih skupina nezaposlenih na evidenciji rada (branitelja, roditelja s četvero i više djece, roditelja djece s posebnim potrebama ili malignim bolestima, samohrane roditelje, povratnike sa zatvorske kazne, žrtve obiteljskog nasilja…) i nezaposlene starije od 50 godina. Oni, kako je rečeno, više ne trebaju čekati šest mjeseci na Zavodu, već mogu direktno ući u ove mjere.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom Zavod sufinancira sa 75 posto troškova rada - od 25 do 81 tisuću kuna, a isto je primjenjivo i na romsku populaciju. Zavod tako financira i zamjenskog radnika, dijeljeno radno mjesto, neradni petak…

Novost za poslodavce iz djelatnosti turizma jest da oni mogu koristiti potpore svih ciljanih skupina uz uvjet da će zapošljavanje uz potporu dovesti do neto povećanja broja stalno zaposlenih unazad 12 mjeseci. Jedna od novih mjera je i "Rad i nakon ljeta" kada Zavod sufinancira zapošljavanje s 50 posto troškova rada (a sa 75 posto za osobe s invaliditetom) ukoliko su poslodavci prije sezonskog rada imali pravo na potporu te ako ih poslodavac zadrži još najmanje 12 mjeseci, dok mjerom "Stalni sezonac" Zavod sufinancira uplaćivanje mirovinskog osiguranja s 550 kuna, uz uvjet da poslodavac zadrži broj stalno zaposlenih i u radni odnos na neodređeno vrijeme primi 20 posto ukupnog broja stalnih sezonskih radnika. 

Osim potpora za plaće, Zavod daje i potpore za usavršavanje, kako za novozaposlene osobe (mjera "Učim za posao) tako i za stalno zaposlene. Potpore mogu iznositi od 5.700 do 11.400 kuna. Mjera "Znanje se isplati" okrenuta je pak obrazovanju nezaposlenih kojima Zavod financira obrazovanje, liječnički pregled, a polazniku daje novčanu pomoć od 1.125 kuna mjesečno, novac za prijevoz i eventualno hranarinu, a uplaćuje im i osiguranje po propisima HZMO-a. U Istri se u posljednje dvije godine koristi i mjera javnih radova, a od ove su godine komunalni radovi ustanovljeni kao zasebna mjera. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter