Pula: Kupone za struju dobit će 773 korisnika

Pulski Centar za socijalnu skrb (M. ANGELINI)
Pulski Centar za socijalnu skrb (M. ANGELINI)

Tijekom jučerašnjeg dana, pulski Centar za socijalnu skrb kompletirao je svu potrebnu dokumentaciju o broju korisnika koji će ostvariti pravo na pomoć od 200 kuna čime će uz rješenje centra i osobnu iskaznicu, na šalterima FINA-e plaćati električnu energiju. Iako je ministrica socijalne skrbi pozvale sve korisnike da već od jučer u nadležnim centrima počnu preuzimati vaučere, to nije bilo moguće učiniti u pulskom centru koji u četvrtak ne prima korisnike, odnosno ne radi sa strankama.

Ravnateljica pulskog Centra Dorijana Srdić naglasila je da će naknadu za ugroženog kupca energenta imati 773 osobe, koje će od idućeg tjedna moći preuzeti rješenje o priznavanju prava na naknadu.

- Znamo da je ministrica jučer pozvala korisnike, međutim mi u četvrtak ne radimo s korisnicima. Svi koji ostvaruju pravo na ovu naknadu dobiti će idući tjedan obavijest kada mogu kupone podignuti u centru ili će ih zaprimiti na kućnu adresu, kazala je Srdić.

Naime, pravo na naknadu do najviše 200 kuna imaju korisnici zajamčene minimalne naknade, korisnici pomoći za uzdržavanje te korisnici osobne invalidnine koji nisu članovi kućanstva korisnika zajamčene minimalne naknade. U bazi sustava socijalne skrbi, pravo na vaučere imat će oko 125.000 hrvatskih građana, odnosno oko 70.000 kućanstava, tvrde u ministarstvu, dodajući da zbog te mjere struja neće poskupjeti i trošak neće pasti na teret građana.

Naime, Centri za socijalnu skrb diljem Hrvatske počeli su jučer izdavati rješenja i kupone od 200 kuna s kojima će korisnik zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine otići u Finu u kojoj će, uz predočenje rješenja, osobne iskaznice i računa za struju, Fina uplatiti iznos distributeru od kojeg korisnik dobiva struju.

Vladinom uredbom o naknadi za najugroženije kupce električne energije, također je propisano da isporučitelj struju socijalno ugroženom korisniku ne može isključiti, a da se prije ne konzultira s nadležnim centrom za socijalnu skrb. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter