Pula: KUD Uljanik s gostima proslavio 45. rođendan

Tradicija se nastavlja - mlađi članovi KUD-a Uljanik (A. KANCELAR)
Tradicija se nastavlja - mlađi članovi KUD-a Uljanik (A. KANCELAR)

Kulturno-umjetničko društvo Uljanik proslavilo je svoj 45. rođendan u sklopu 16. večeri tradicijske glazbe i plesa "KUD Uljanik i gosti", održane pred punim Istarskim narodnim kazalištem-Gradskim kazalištem Pula. Voditeljica programa Nives Trošt istaknula je da je ovaj KUD jedino folklorno društvo u Istri i jedno od rijetkih u Hrvatskoj koje osim plesova iz svog zavičaja izvodi i one iz ostalih krajeva Lijepe naše. Tako su večeras otplesali i jedno ličko kolo, plesove iz Prigorja i Slavonije te ples iz Međimurja, za koji su nagrađeni velikim aplauzom.

Pokazali su da osim iskusnih plesača nastupne grupe te svirača u tamburaškom orkestru, odgajaju i educiraju pomladak, koji će nastaviti njegovati istarsku tradiciju i melos. Imali su i goste: KUD Izudin Mulabećirović Izo iz Jelaha u općini Tešanj u Bosni i Hercegovini te KUD Barban iz Barbana. Gosti iz BiH pokazali su u prvom dijelu kako plešu jedan "Brzac", a udrugom su dijelu njihovi Jelaški tamburaši odsvirali i otpjevali "Čardak", "Zvijezda tjera mjeseca" i "Jela bećarina".

Barbanci su osim uvodne mantinjade otpjevali i "Koliko je od Učke do mora" te pokazali kao izgleda jedan barbanski balun za što su nagrađeni snažnim pljeskom.

Dok KUD slavi 45. obljetnicu, brodogradilište Uljanik obilježava 156 godina postojanja. Rasplesane uljanikovce pozdravili su u ime Grada Pule gradonačelnik Boris Miletić, u ime Uljanika Hrvoje Markulinčić, a u ime SAKUD-a, koji je uz KUD Uljanik manifestaciju organizirao, predsjednica SAKUD-a Vera Radolović. Ona ih je pohvalila ustvrdivši da je zbog njih naš grad puno ljepši i bolji te im, kao i gradonačelnik prije toga, zahvalila što čuvaju istarsku i hrvatsku tradiciju. Donijela je i poklone koje je primio predsjednik KUD-a Dario Vale. Večerašnja manifestacija bila je prilika i da se zaslužnim članovima uruče priznanja. (M. RADIĆ; snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter