Pula kroti štandere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlogodišnji preobražaj Pule u buvljak - na što je centar, a posebno odredeni njegovi dijelovi kao Kandlerova ulica, nalikovao u vrijeme turisticke sezone - sramotan je primjer nazadovanja prema vremenu Divljeg zapada u kojem glavnu rijec vode trgovci.

Njima, naravno, nije bitna estetika, vec zarada, a rezultat takvog stava je sustavno nagrdivanje ionako nereprezentativne starogradske jezgre. Problem ne predstavljaju samo službeni štandovi, vec i oni krajnje neugledni u ulazima zgrada, koji su pravi boom doživjeli upravo lani.

Decentnost i pristojnost ne predstavljaju jacu stranu ni ducana u povijesnoj jezgri, ciji asortiman u ljetnim mjesecima postaje klasicno štandovski te ima obicaj skliznuti iz poslovnih prostora na ulaz zakrcujuci i unakazujuci ulice.

Dopušteno i oslikavanje tijela

Dosadašnji napori gradske vlasti uloženi u ocuvanje digniteta srca Pule nisu bili posebno uspješni, iako bismo mogli reci da znacajniji trud niti nije bio uložen. No, odredene promjene nabolje trebali bismo vidjeti vec na ljeto, naravno ako nove gradske odluke zažive i ne ostanu mrtvo slovo na papiru.

Naime, od procelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata doznajemo da ce na pokretnim napravama biti prodavani iskljucivo suveniri, nakit, numizmatika, slike, knjige, sladoledi i sokovi, a dozvoljeno ce biti i izradivanje portreta ili, primjerice, oslikavanje tijela.

Zabranjeno ce pak biti izlagati odjecu, obucu, tekstil, galanteriju, namirnice i ostale predmete opce uporabe kao što su posude, pribor, oprema i uredaji za proizvodnju namirnica i predmeta opce uporabe, zatim ambalaža, djecje igracke, sredstva za održavanje cistoce te za osobnu higijenu, njegu i uljepšavanje lica i tijela, duhan i pribor za pušenje...

"Navedene lokacije su odredene pretežno na usponima u Kandlerovoj ulici upravo s ciljem njihova oživljavanja te u Ulici Sergijevaca. Što se tice prodaje u ulazima zgrada, oni su zajednicki dijelovi i u suvlasništvu su vlasnika posebnih dijelova zgrade. Novina je u odnosu na ranije godine da Grad nece odobravati postavljanje stalaka ispred poslovnih prostora, cime ce, vjerujemo, stanje u prostoru biti unaprijedeno.

Vezano za razvoj djelatnosti koje bi uljepšale izgled povijesne jezgre, Grad dodjeljuje udrugama odredene lokacije (preko puta Arene, na Giardinima, Trgu sv. Tome i Usponu Pavla ?akona) da bi bila obogacena ponuda kvalitetnih proizvoda, primjerice rucnih radova ili ekoloških etno-suvenira, a izgled centra oplemenjen", Prhatov je odgovor iz kojega je jasno da ce rješavanje goruceg problema prodaje iz portuna biti ostavljeno za neka druga vremena, dok je na dnevni red uvršten obracun s perajama, rucnicima i nogometnim dresovima te stalci zbog kojih ulicama hodamo kao da se natjecemo u slalomu.

U starom dijelu Splita ogranicen sadržaj

Utješno je znati da neki hrvatski gradovi više ne dijele dobar dio pulskih briga, primjerice Rab i Hvar, koji pokazuju da je moguce pronaci uspješnija rješenja za sezonske nedace. U tim gradovima do sada nisu imali problema s pretvaranjem ulaza zgrada u štandove, a po rijecima hvarske više savjetnice za komunalne poslove, graditeljstvo i uredenje grada Ite Pavicic, za takvo što nije cula ni u Splitu ni Dubrovniku. Ipak, cinjenica da je u Puli prodaja iz portuna postala uobicajena dala joj je razloga za razmišljanje.

- Imali smo jednu prodaju u ulazu župnog dvora, no ispalo je u redu jer su ga pretvorili u galeriju slika. Trudimo se držati pod kontrolom izgled i volumen štandova. Nismo unificirali njihov izgled, ali smo propisali boju drveta i tende. U staroj jezgri smo ucinili ono najvažnije - ogranicili sadržaj.

Nije dozvoljena prodaja slika, sladoleda i drugih prehrambenih proizvoda, odjevnih predmeta i peraja, koje smo premjestili na ulaz u grad i jedan žal s kojega ce takoder biti uklonjeni. Dozvoljeno je prodavati samo suvenire i domace proizvode. Znamo da je ljudima teško jer je u pitanju njihova egzistencija, ali ipak treba paziti na izgled grada, rekla je Pavicic.

S obzirom na to da gosti vole pogledati ponudu vani da ne bi morali ulaziti u trgovine, problem je predstavljalo iznošenje robe na štafelajima, kaže. Zahtjeva za izlaganje izvan poslovnih prostora je sve više i trenutno u Gradu rade na tom pitanju te uklanjanju s ulica stolica i stolica koje si postavljaju djelatnici trgovina. Pavicic zakljucuje da su dosadašnjim rezultatima poprilicno zadovoljni, iako ima još prostora za poboljšanje.

Voditelj Odsjeka za komunalne poslove Grada Raba Voislav Marcic ocjenjuje pak da je u odnosu na prošla vremena sadašnje stanje dobro. Štandovi i tende u centru su isti, a jednog dana bit ce i oni periferni. Što se tice njihova sadržaja, on ne ovisi o lokaciji, odnosno još je uvijek moguce prodavati štošta i u srcu grada.

- Na javnim površinama smo zabranili prodaju onih artikala, poput peraja i maski, kojima trgovci konkuriraju obrtima otvorenim tijekom cijele godine. Takoder, zabranjeno je vješanje robe na zidove i vrata zbog toga što su oni dio javne površine. Ako slikar želi izvjesiti slike, tada one moraju biti kvalitetne, jer u suprotnom nece dobiti dozvolu.

Iznimke predstavljaju sporedne ulice, no niti ondje ne dozvoljavamo nekontrolirano ponašanje prodavaca. Ipak, na taj nacin ubiremo znacajna sredstva. U suradnji s mjesnim odborima i ljudima uvijek pokušavamo naci kompromis. Vezano za prodaju iz portuna, nje nemamo u vecoj mjeri, nego se uglavnom radi o poslovnim prostorima, kazao je Marcic.


Podijeli: Facebook Twiter