Pula: Kreće sanacija zgrade Glazbene škole

Zgrada Glazbene škole (Arhiva/M. ANGELINI)
Zgrada Glazbene škole (Arhiva/M. ANGELINI)

Ovog mjeseca treba započeti sanacija međukatne konstrukcije u matičnoj zgradi Glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova u Ciscuttijevoj ulici, a prema planu osnivača škole, Istarska županije, radovi će se odvijati u dvije faze, a prva bi trebala biti gotova do 27. studenog. Ukupna vrijednost investicije prve faze iznosi oko 132 tisuće kuna, a u cijelosti se pokriva iz županijskog proračuna.

- Izvođač je uveden u posao 1. listopada i dužan je završiti radove u roku od 40 radnih dana. Nakon kompletne sanacije međukatne konstrukcije omogućit će se korištenje svih prostorija, sukladno godišnjem planu i programu rada škole, stoji u dopisu pročelnice Patricije Smoljan.

Time će nakon više od pet godina, Glazbena škola dobiti nazad svoju zgradu iz koje su nastavnici i učenici morali hitno iseliti nakon što je u rujnu 2007. napuknula drvena greda stropa između prizemlja i prvog kata. Učionice na katu nisu zadovoljavale kriterije sigurnosti te se u njima nije više smjela odvijati nastava.

Nakon toga škola živi u podstanarstvu, najvećim dijelom u Upravnoj zgradi Uljanika gdje je i danas, a dio nastave se odvija u Rojcu, prostorima udruge Društvo naša djeca, a donedavno i u staroj školi, ali samo u prizemlju. Nedavno je i ova nastava prebačena u zgradu pulskog brodogradilišta gdje su dobili još nekoliko prostorija.

Stara Glazbena škola više se vjerojatno neće koristiti kao škola, a ako i bude ona neće biti dovoljna za prihvat svih 460 učenika osnovnoškolaca i srednjoškolaca, osim ako se ne bi nadograđivala i proširivala, što je bila jedna od ideja. No, prema sadašnjem županijskom projektu, Glazbena škola smjestila bi se pod jedim krovom u tzv. žutoj školi.

Školski odbor Glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova jednoglasno je pak odbio plan Istarske županije, odnosno dio idejnog rješenja Društvenog centra Pula, po kojem bi se više od polovice prostorija njihove buduće škole smjestilo u podrum žute škole.

Odbor drži da podrumski prostori nisu adekvatni za održavanje nastave, već za pomoćne sadržaje škole, a po projektu proizlazi da je više od 50 posto prostorija upravo tamo smješteno. Odluka je donesena i na osnovu profesionalnog mišljenja Ingrid Paljar, članice Školskog odbora, a inače ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije. (Piše Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter