Pula: Krajem godine natječaj za uređenje Trga kralja Tomislava

Poljana na Verudi koja nosi ime kralja Tomislava (D. ŠTIFANIĆ)
Poljana na Verudi koja nosi ime kralja Tomislava (D. ŠTIFANIĆ)

Projekt uređenja Trga kralja Tomislava u Puli konačno je pokrenut. Gradska uprava će u suradnji s Društvom arhitekata Istre provesti javni natječaj za izradu idejnog urbanističkog arhitektonskog rješenja uređenja ove lokacije.

Preslika je to procesa koji je iznjedrio idejno arhitektonsko uređenje rive, a Grad se na ovaj korak odlučio s obzirom na veličinu površine i važnost projekta, koji se već dugo obećava, no punih je 40 godina nerealiziran.

Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, istaknuo je da će sam natječaj raspisati po istom principu po kojem je rađen natječaj za uređenje rive, odnosno u suradnji s istarskim arhitektima. U obimnom projektu uvažit će se i mišljenje raznih institucija, udruga, poslovnih subjekata, građana i struke, jer, ističe pročelnik, rješenje uređenja treba biti općeprihvaćeno.

- Pripremili smo i poslali ugovor u kojem se dogovaraju naši međusobni odnosi Društvu arhitekata Istre, jer će ono biti zaduženo za raspisivanje i provođenje natječaja. Grad će financirati provođenje natječaja, a DAI pružiti stručnu pomoć u njegovoj pripremi i provođenju. Koncem mjeseca proslijedit ćemo im kompletnu pripremnu dokumentaciju, a oni će u 45 radnih dana izraditi analizu prostornih mogućnosti i ograničenja lokacije. Nakon što Grad usvoji analizu, DAI će u idućih 15 radnih dana izraditi natječajni program. Stoga se raspisivanje natječaja može očekivati u zadnjem kvartalu ove godine, pojašnjava Prhat. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter