Pula: Koševi za smeće praznit će se šest puta dnevno

Danilo MEMEDOVIĆ
Danilo MEMEDOVIĆ

Nakon što smo objavili priču da je grad u jeku sezone prljav, da se kante za otpatke, kojih je ionako premalo, nedovoljno prazne, a iz kontejnera se širi nesnosan smrad, pulski komunalci brzo su reagirali.

Danas smo primili priopćenje Herculanee koja je zbog povećanog broja turista i građana u ovim ljetnim mjesecima odlučila uvesti dodatne mjere održavanja čistoće grada. 

Zbog povećanog broja turista koji u večernjim satima stvaraju dodatnu količinu otpada Herculanea će povećati intenzitet pražnjenja košarica za sitni otpad na šest puta dnevno u užem centru grada, točnije u Flanatičkoj, Sergijevaca, na Forumu, u Kandlerovoj i na Giardinima. Na ovom su se području košarice dosad praznile četiri puta, što je ukupno iznosilo 360 pražnjenja po danu, a pražnjenje se odvijalo dvaput prije podne te dvaput u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Sada su uveli dva dodatna pražnjenja u večernjim i noćnim satima. Iz pulske komunalne tvrtke poručuju da su u ljetnim mjesecima već uveli dodatne mjere u programu pranja ulica i trgova te u programu pometanja i odvoza komunalnog otpada te su u odnosu na lani dvostruko povećali broj pražnjenja košarica.

- No pravovremeno pražnjenje i urednost košarica ne ovisi samo o intenzitetu pražnjenja, nego i o kulturi onih koji ih koriste. Ovim putem apeliramo na građane da prestanu bacati kućni otpad u košarice namijenjene sitnom otpadu ili ga ostavljati pored košarica, budući da to nije adekvatno mjesto za odlaganje otpada kao i kartonska ambalaža mnogih trgovina u samom centru grada, vele u Herculanei.

Ističu da košarice nije moguće održavati urednima u ovakvim okolnostima, što dokazuju i primjeri drugih gradova koji su jednostavno uklonili takve košarice s frekventnih mjesta i za odlaganje sitnog smeća ostavili posude za otpad. U ljetnim mjesecima Herculanea je povećala frekvenciju odvoza komunalnog otpada.

U užem gradskom prstenu na pozicijama gdje su smještene posude za otpad u Flanatičkoj (kod Županije), Dalmatinovoj, Ciscutijevoj (muzička škola), Anticovoj (Dom hrvatskih branitelja), Danteov trg (kod pošte), Trg sv. Tome, Stara tržnica (Forum), Kapitolinski trg (iza gradske vijećnice) te na Giardinima i u Istarskoj ulici posude se prazne svakodnevno najmanje jedanput, a na nekim mjestima i dvaput.

Zbog povećanog broja turista i rada velikog broja ugostiteljskih objekata u užem centru grada Herculanea će povećat intenzitet pražnjenja na najmanje dvaput, a na kritičnim lokacijama i triput dnevno, pogotovo pri kraju rada ugostiteljskih objekata kada se odlaže i najviše otpada.

Na za to predviđenim mjestima u centru grada postavljeni su i zeleni otoci gdje se može odložiti kartonska ambalaža. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter