Pula: Korak do ribarskog terminala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni tajnik za otocni i priobalni razvoj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Boric i ravnatelj pulske Lucke uprave Donald de Gravisi potpisali su danas ugovor o sufinanciranju izgradnje dijela operativne obale u pulskoj luci. Ministarstvo mora se tako obvezalo sudjelovati u troškovima izgradnje 20 metara nove pulske obale u iznosu od 700 tisuca kuna. Ostatak, u istom iznosu, Lucka uprava je osigurala iz vlastitih sredstava.

- Radovi se privode kraju i nadamo se da ce do konca tjedna sve završiti. Prvenstveno smo dogovorili 18 metara nove obale, no uspjeli smo iznaci sredstva za 21 metar. Prema procjenama koje smo napravili, metar obale ovoga tipa stoji 100 tisuca kuna, što nas je iznenadilo. No, ipak smo krenuli u tu investiciju jer nam nedostaje prostora, posebice za ribare i za prihvat ulova s ribarskih brodova.

Cjelokupna operativna obala od 140 metara trebala bi biti gotova za koju godinu. Ovo što smo sada ucinili je nažalost nedovoljno za naše potrebe te ocekujemo od Ministarstva dodatnu pomoc, istaknuo je De Gravisi.

Josip Boric naglasio je da je ovo peta od ukupno 11 luka u koje Ministarstvo mora ulaže znacajna sredstva.

- U sklopu projekta 11 luka u kojima sudjelujemo financijskom potporom za potrebe ribarskih terminala, uspješno smo pokrenuli njih pet medu kojima je i ona pulska. Nakon sedam mjeseci od Vladinog zakljucka, kojim se odobrilo financiranje luka, sretni smo što je u Puli posao skoro priveden kraju, rekao je.

- Kad se u Istri govori o ribarstvu i ribarskim lukama, naše je Ministarstvo najveci posao napravilo u Umagu. Ministarstvo mora ce i ubuduce nastojati pomagati Lucku upravu u Puli za sve njezine projekte koji se odnose na sanaciju i izgradnju lucke infrastrukture kao što je ova sada. Uskoro ce biti aktualni zajmovi i pristupni fondovi Europske unije i Pula ce zasigurno konkurirati tom novcu. Ono što je najbitnije je to što ima vec gotove projekte za sanaciju lukobrana i za dovršetak izgradnje operativne obale. Upravo ta cinjenica stavlja Pulu u prednost u odnosu na druge lokacije, zakljucio je Boric.


Podijeli: Facebook Twiter