Pula: Kopali kanal za kablove pa naišli na bedem

Stari zid nađen je iza Augustovog hrama (Arheološki muzej Istre)
Stari zid nađen je iza Augustovog hrama (Arheološki muzej Istre)

Tijekom prošlog tjedna, odnosno od 6. do 11. prosinca kopan je kanal za kablove za struju na Kapitolinskom trgu, iza hramova na pulskom Forumu. Nadzor radova pripao je kustosici Arheološkog muzeja Istre Lari Orlić te je ona zaslužna što su pronađeni zidovi iz antičkog i novovjekovnog perioda te gradski bedem.

"Bedem nam je bio iznenađenje jer je očuvan do visine popločenja trga. Širok je četiri i pol metra i njegov donji dio nalazi se u morskoj vodi već nakon metra dubine iskopa. S vanjskih strana načinjen je od velikih kamenih blokova koji su dugački i do pola metra, dok je unutrašnjost bedema ispunjena neobrađenim kamenjem povezanim debelim slojem vapna", rekla nam je Orlić i dodala da je dio bedema trebalo ukloniti zbog postavljanja instalacija.

"Kod razidavanja bedema unutar širine od četiri i pol metra dalo se uočiti da je prvo izgrađen zid širok dva metra na koji je zatim dozidavano veće kamenje, koje je slagano u redovima s vanjske prema unutrašnjoj strani", pojasnila nam je svoje nalaze kustosica Orlić.

O položaju bedema s morske strane u odnosu na današnji raspored ulica Orlić kaže da ne zna puno jer je veći dio uklonjen za vrijeme Austrije kada se nasipavala obala i kada su izgrađeni novi blokovi zgrada i kuća u starom gradu.

- Zahvaljujući brojnim iskopima u starogradskoj jezgri bit će moguće s većom točnošću rekonstruirati izgled antičke, srednjovjekovne i novovjekovne Pule, zaključila je Orlić.

Cijelo je nalazište iza Augustovog hrama za sada ponovno zatrpano do nekog novog istraživačkog zahvata. No, o njemu već danas znaju svi okolni stanari pa i zakupci poslovnih prostora s kojima smo pričali. Nedvojbeno će o ovom otkriću govoriti svojim gostima. (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Nalazišta na rivi se istražuju i pohranjuju

Upitali smo direktora Herculanee Igora Starog kako napreduju arheološki radovi u sklopu izgradnje obalnog kolektora duž rive i u Flaciusovoj ulici. Saznajemo da se na tim dionicama pronalaze određeni iskopi, istražuju, evidentiraju i potom će, nakon postavljanja infrastrukture, biti zaštićeni i zatrpani. No, dosad nalazi nisu donijeli iznenađenja arheolozima.

 


Podijeli: Facebook Twiter