Pula: Konzervatori šire mjere zaštite na Muzilu

Još se ne zna hoće li se i kakvi sadržaji moći realizirati na Muzilu - bunkeri (M. MIJOŠEK/arhiva)
Još se ne zna hoće li se i kakvi sadržaji moći realizirati na Muzilu - bunkeri (M. MIJOŠEK/arhiva)

U ožujku lani na sjednici Gradskog vijeća Pule donijet je zaključak da se izrađivaču prostornih planova grada, Urbisu 72, daju smjernice za planiranje sadržaja na Muzilu. Kako je tada pojasnio gradonačelnik Boris Miletić, riječ je o pretpostavkama da bi se, po danim smjernicama, za cijelo to područje od 170 hektara raspisao natječaj za davanje u koncesiju u sklopu projekta "Brijuni rivijera".

Grad je, rekao je tada gradonačelnik, naručio prostornoplansku studiju jer se radi o izrazito vrijednom području velikog obuhvata. Načinjena je tako krajobrazna studija kojom je valoriziran krajolik, i konzervatorska podloga, a u konačnici i master plan Muzila u kojem su razmješteni sadržaji, sagledane krajobrazne vrijednosti koje treba zaštititi, kao i smjernice konzervatora dane u cilju zaštite tih vrijednosti.

Nakon izrade smjernica, koje su uvrštene u Prostorni plan grada Pule, a potom i u Generalni urbanistički plan, svi planovi moraju proći i javnu raspravu, dok konačnu odluku donosi Gradsko vijeće, koje odlučuje o konačnom usvajanju tih izmjena.

Iako je želja Grada prije svega bila da se bivša vojna područja, kao što je upravo poluotok Muzil, ali i cijela sjeverna pulska luka, stave u funkciju razvoja grada te da se integriraju u urbano tkivo kako bi bili dostupni svim građanima - planirani su primjerice muzej, trgovački centar, restorani, hoteli, nautičke luke, koncertni dio, sportski sadržaji te dio namijenjen zabavi i rekreaciji, konjički centar, botanički vrt, akvarij, aquapark i plaže - trenutno je cijeli projekt zastao. Kako smo saznali, razlog su Ministarstvo kulture i konzervatori.

U Gradu naime kažu da kadgod se u medijima najavi nekakav projekt, odmah slijede novi uvjeti konzervatora. Stoga su i ministru turizma Veljku Ostojića napomenuli da bi država trebala donijeti posebne odluke za strateške investicije Republike Hrvatske, odnosno investicije veće od 20 milijuna eura koje su od interesa za državu. Time bi se jednostavno omogućilo odlučivanje na najvišoj, državnoj razini, a ne da to takvim investicijama odlučuju lokalni konzervatori.

Stoga smo uputili upit nadležnom Konzervatorskom odjelu o tome što je zapravo na Muzilu pod zaštitom i kakve će uvjete budući investitori morati ispoštovati.

- Na području poluotoka Muzil u Registar kulturnih dobara RH na listi zaštićenih kulturnih dobara upisane su utvrde Marie Louise i Musil, odgovorio nam je pročelnik Konzervatorskog odjela u Puli Zoran Glivarec. Dodao je, međutim, da postoje dodatna kulturna dobra na području Muzila za koja je Konzervatorski odjel u Puli pripremio prijedlog za upis u Registar. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter