Današnjim predstavljanjem sedam odabranih poslovnih ideja u pulskoj Zajednici Talijana završila je petodnevna edukacija o poticanju poduzetništva "Extraodinary Education - Poduzetničko obrazovanje u Istri". Radilo se o prvoj u nizu edukacija i pilot-projektu koji je vodila poduzetnica i predavačica Madi Sharma. Edukaciju je polazilo 20 srednjoškolaca, 18 studenata te 23 nezaposlene žene. Današnji događaj je najavljen kao konferencija "Poduzetništvo kao rješenje krize".
Dorothy Grgorović i Mihovil Lisjak predstavili su ideju turističke agencije koja bi osmišljavala programe po želji svakog gosta temeljem njihovog područja interesa. Bruna Bradanović Štoković spremna je proširiti svoj hobi s konjima na način da ponudi umjetno osjemenjivanje kobila. Izabela Peruško Čelić Izzy predstavila je kako je moguće od viška materijala u tekstilnoj industriji raditi nove kreacije. Trio "Woolice", iza kojeg stoje Sunčica Damjanović, Patricija Gluhak i Aleksandra Vinkerlić, krenuo bi u proizvodnju nepropusnih predmeta od vune, ali bi samu vunu koristio za proizvodnju filsa.
Ekatarina Smoković napravila je internetsku stranicu www.poslovnadogadanja.info za koju želi da bude putokaz poduzetnicima u masi informacija. Marijana Butković predstavila je svoju ideju proizvodnje industrijske konoplje. Vesna Krajnović je svoju ideju dovela do gotovog čina. Ona se specijalizirala za proizvodnju slastica bez alergena, osmislila velik broj recepata dostojnih jedne knjige.
Svi ovi poduzetnici su iznijeli svoje ideje te tražili način kako da ih realiziraju ili da već realizirano podignu na viši nivo na kojem će moći od toga i zarađivati. Madi Sharma im je poručila da su njihove poslovne ideje ključ izlaska iz krize te da svako dijeljenje ideja multiplicira znanje i stvara nove ideje.
Niz novih poduzetničkih ideja je iznio i Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, a one su iznenadile mnoge. Rekao je da su već sada spremni na nove izazove kojima planiraju buduću turističku ponudu u Istri, a da će to uključivati edukacije iz kojih će iznjedriti sommelieri za češnjak i pomidore. Da je specijaliziranje za pojedinu namirnicu postalo više od trenda, otkrio je podatkom da danas u Istri ima 65 sommeliera za tartufe, 100 za kavu, 120 za pršute, 620 za vina i čak 750 za ulja. (P. GREGOROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)
VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE