Pula konacno bez poplava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem mjeseca ili, najkasnije, pocetkom listopada, pocinje rekonstrukcija Nazorove ulice, od križanja s Mažuranicevom do onoga s Ulicom Marsovog polja kod Doma brace Ribar.

Projekt ukupne vrijednosti oko pet milijuna kuna ukljucuje izgradnju nove oborinske odvodnje, pretvaranje dosadašnjeg mješovitog sustava u fekalni te izgradnju i(li) rekonstrukciju svih podzemnih kanalizacijskih, vodovodnih, plinskih, elektricnih i telefonskih instalacija.

Planirani rok završetka je oko cetiri mjeseca od pocetka radova, što bi znacilo da bi se "novom" Nazorovom prometovalo u sijecnju iduce godine.

Ovim projektom pocinje se rješavati problem opcepoznatog plavljenja Trga Republike prilikom svake jace kiše u Puli, te rasterecenja kanalizacijskog kanala Pragrande.

Uz izgradnju razdijelnog sustava oborinske odvodnje, zbog cega se i pristupa kompletnoj rekonstrukciji Nazorove ulice, zamišljeno je da dio oborinskih voda bude usmjeren u kišne vrtove, koji bi apsorbirali vodu, a ujedno bi se kvalitetno uredile zelene površine. Na taj bi se nacin voda smirivala u nastanku i polako usmjeravala prema Pragrandeu.

Takve površine zamišljene su nadomak OŠ Vidikovac, preko puta Zavoda za javno zdravstvo, na križanju s Rovinjskom ulicom i kod Doma brace Ribar. Na površine se namjeravaju postaviti "antigrafiterske" klupe, za koje je potreban jednak financijski iznos kao i "obicne", a neusporedivo su lakše za održavanje.

Priprema projekta traje vec gotovo godinu dana i vec je realizirana prva faza - od Osnovne škole Vidikovac do križanja s Mažuranicevom ulicom. U rekonstrukciju su ukljucena brojna komunalna poduzeca, Herculanea, Vodovod, Plinara, koja ce rekonstruirati ili izgraditi i postaviti nove mreže i instalacije, te HEP i HT.

Trenutno je u tijeku izrada privremene regulacije prometa u kojoj ce Maruliceva ulica postati dvosmjerna, dok ce Vitezicevoj, Balotinoj i Rovinjskoj biti vjerojatno promijenjeni smjerovi. (G. ROJNIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter