Pula: Komunalni redari naplatili 200.000 kuna kazni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka sezona je završila, zbrajaju se nocenja i dolasci, pohvale o uspješnosti stižu sa svih strana. Turisticka odredišta, pa tako i Pula, polako se vracaju u sporiju svakodnevicu, no vec se pocinje planirati za iducu godinu.

Buduci da turisticku ponudu vecim dijelom cine i ugostitelji, Grad Pula odavno je poceo s uvodenjem reda i plana u taj vid turizma pa je donio niz odluka o komunalnom redu kojima se regulira kako trebaju izgledati i djelovati ugostiteljski objekti u Puli, a sve to ne bi li poboljšali ponudu i grad ucinili ljepšim i uredenijim. Tako je, primjerice, propisano da svi suncobrani moraju biti bijeli ili je pak odredeno kakvi i od cega moraju biti stolci i stolovi na terasama, odnosno da ne smiju biti plasticni.

Nažalost, neki se ugostitelji tih odluka uopce se ne pridržavaju i konstantno ih krše. Zanimljiv je bio tako primjer ugostiteljskog objekta Municipio gradskog vijecnika Ivana Udovica, koji se nalazi tik do komunalne palace i koji je ovog ljeta prekršio niz gradskih odluka, pocevši od postavljanja reklama na zidove. Tvrdio je da nije jedini i da ce kao gradski vijecnik povesti raspravu na Vijecu da bi se razjasnilo što i kako treba izgledati.

- Grad Pula vec godinama nastoji uvesti komunalni red. Dosad smo ucinili puno, no to ne ide preko noci. To je proces koji traje, no želja nam je zaista uspostaviti red da bi grad izgledao ljepši i pristojniji, rekao nam je nadležni procelnik Damir Prhat.

Osvrnuo se potom na pricu o uklanjanju stalaka, koja je podigla veliku prašinu jer su se zakupci pobunili, no na kraju se ispostavilo da je to bio dobar potez jer ulice više ne izgledaju pretrpane raznoraznim vješalicama ili stotinama nabacanih stalaka.

- Nije tocno da Grad ne cini ništa po tom pitanju, sve prekršitelje koje vidimo, kažnjavamo. Samo do pocetka ove godine zbog kršenja odluka o komunalnom redu naplaceno je 187.350 kuna kazni, a mnogima je upucen i dopis kojim se upozoravaju vlasnik ili zakupac da uklone nepravilnosti jer ce im u suprotnom biti otkazan ugovor, rekao nam je Prhat.

Najveci iznos naplacen je od tvrtke Jastreb, nad kojom je nedavno provedena ovrha te je iseljena iz prostora. Utvrdeno je da je prije krajnje mjere od te tvrtke naplaceno cak 20 tisuca kuna mandatnih kazni. Drugi po redu medu najvecim prekršiteljima je ugostiteljski objekt Lito s 13 tisuca kuna, potom restoran Nono, od kojeg je naplaceno 11 tisuca kuna, dok je od vijecnika Udovica Grad naplatio tri tisuce kuna mandatnih kazni zbog kršenja odluke o komunalnom redu. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter