Pula: Knjige od 10 do 40 kuna ili na poklon!

Sajam je izvrsna prilika za uštedu pri opremanju djeteta za školu
Sajam je izvrsna prilika za uštedu pri opremanju djeteta za školu

S gotovo novim udžbenicima odlazili su s igrališta Gimnazije i Industrijsko obrtničke škole roditelji i školarci. Sajam rabljenih udžbenika koji je trajao od 8 do 12 sati donio je mnogima uštedu u kućnom budžetu, a prema riječima roditelja ona puno znači.

Od jednog oca saznajemo da je našao gotovo sve udžbenike i radne bilježnice za sedmi razred i to za 200 kuna. U knjižari bi ga komplet, kaže, došao 1700 kuna! Dodaje da su udžbenici bezobrazno skupi te da je na sajmu kupio knjige koje su kao nove, radne bilježnice su čiste, neispunjene.

Treću godinu dolazi na sajam i tako nabavlja knjige za sina koji je prodavao svoje knjige po 10 kuna za peti i šesti razred. Pred njim su bili udžbenici i radne bilježnice iz talijanskog jezika, matematike, hrvatskog jezika, povijesti, tehničkog, prirode, informatike, geografije, likovnog… Ide u školu Monte Zaro i otac kaže da se knjige mogu lijepo razmijeniti jer škola u programu ima uzastopno iste udžbenike, što je super kao i sam sajam.

Na sajmu su se prodavale knjige od 10 pa do 40 kuna, a većina "prodavača" koje smo pitali za cijenu odgovorila je da komad prodaju po 20 kuna. Na jednoj polovici igrališta tražile su se ili prodavale knjige za osnovnu, a na drugoj za srednju školu.

- Čim sam došla prodala sam komplet za prvi razred Gimnazije. Prošle godine on je u knjižari koštao 2.400 kuna, a ja sam udžbenike po komadu prodala za 30 ili 40 kuna. Prvi put sam na sajmu i još su mi ostale knjige od 1. do 8. razreda koje prodajem po 20 kuna. Jako se puno traže udžbenici za srednju školu. Za sajam sam saznala iz novina, rekla nam je Silvana Milić, baka jednog školarca.

Na igralištu smo zatekli i gospodina koji je tek došao i raspakiravao knjige te nam naglasio da se s njima ne namjerava vratiti doma.

- Ili ću ih prodati ili pokloniti. Imam komplete za drugi, treći, peti i šesti razred, a prodavat ću kako kome paše ili u kompletu ili po komadu. Isto onako kako sam i ja kupovao. Cijena po komadu je 20 kuna, a ako ih ne prodam ću ih poklanjati. Bilo bi dobro da ima neko mjesto gdje se mogu odnijeti knjige za djecu čiji su roditelji u lošoj financijskoj situaciji. Prvi put sam ovdje, a za sajam je netko rekao mojoj supruzi. Tražim radne bilježnice za četvrti i sedmi razred jer sam ostalo nabavio preko interneta i to za 50 posto jeftinije nego u knjižarama.

Kompletno opremanje dva školarca za četvrti i sedmi razred došlo bi me 3.200 kuna, a ja sam ih opremio za 760 kuna. Knjige su preskupe u knjižarama i ovaj sajam bi se trebao održati na kraju školske godine, da djeca ne bace knjige, sad je kasno jer škola počinje u ponedjeljak, kaže nam Goran Dokupil.

Od roditelja saznajemo da je sajam potreban i da je on tradicija u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Ludbregu te da se i preko interneta može isto jeftinije proći. Žale se na mijenjanje udžbenika iz godine u godinu čime se, kažu, ide na ruku nakladnicima te udara po džepu roditelje koji ne mogu onda nabaviti rabljene udžbenike već moraju kupovati nove.

- Prodajem knjige za strukovnu školu jer sam ove godine završio srednju i već sam ih jako puno prodao. Cijena je 20 ili 30 kuna po komadu. Isto ovako sam se i ja snalazio, a ono što ne bi našao kupio bih u knjižari, kazao nam je Valentin Vulić.

Sajam će se održati i sljedeću subotu na istom mjestu od 8 do 12 sati, tako da još ima vremena za nabavku jeftinijih udžbenika ili prodaju koje zaostale knjige u ladici. Organizatori sajma su Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Pule i Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije zajedno s Gimnazijom Pula. (T. GRBIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter