Pula: Katarina Jurić nova dječja gradonačelnica

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Nova dječja gradonačelnica Grada Pule je Katarina Jurić, učenica osmog razreda Osnovne škole Šijana. Sa šest glasova, izabrali su je između šest kandidata, vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule. I drugi saziv DGV-a čini dvadeset vijećnika, po dvoje predstavnika svih pulskih osnovnih škola.

- Drugi su me kandidirali stoga sam iznenađena, jer nisam očekivala moje imenovanje, rekla je novoizabrana dječja gradonačelnica Katarina Jurić te najavila još humanitarnih čajanki s kojima je započeto u prvom sazivu Vijeća. Najavila je i skorašnje izdavanje brošure "Reci drogi ne", ali i druge kvalitetne projekte. Prijašnji dječji gradonačelnik Mario Tomašić, svoje je obaveze odlično izvršavao i uvijek bio svima na raspolaganju. Putem DGV-a djeca zaista mogu učiniti nešto korisno, rekla je nova dječja gradonačelnica Katarina Jurić koja iduće godine namjerava upisati Tehničku školu za arhitekta.

Njen je zamjenik Niko Vujić, učenik osmog razreda Osnovne škole Centar koji smatra kako su djeca zadovoljna jer putem DGV-a mogu odraslima signalizirati ono što im treba i što žele, ali i kako sve više uviđaju kako ovo tijelo radi za njihovo bolje.

Da ima itekako dostojne zamjenike rekao je dosadašnji, prvi dječji gradonačelnik Mario Tomašić.

- Protekle dvije godine u funkcije prvog dječjeg gradonačelnika bile su jedno zaista lijepo iskustvo i čast, stoga se sad pomalo s tugom opraštam od ovog Vijeća, rekao je sada već gimnazijalac Mario Tomašić.

- Izbore smo željeli provesti upravo na Međunarodni dan prava djeteta. Podržavamo dječje inicijativne, uzimajući u obzir da se radi o učenicima sedmih i osmih razreda. Riječ je o tijelu u kojemu kroz neformalne razgovore dolazimo do tema koje muče te generacije, iz dječje perspektive. Smatram da je ovo najkonkretniji način davanja prava glasa djeci. Potaknuli smo neke inicijative i kroz Sliku zdravlja Grada Pule, sve s ciljem bolje participacije djece te pomoći najugroženijoj populaciji. Sada već imamo zaista puno kulturnih, zdravstvenih, sportskih i društvenih aktivnosti koje djeluju na zajedničkoj platformi u cilju stvaranja boljih uvjeta života i odrastanja djece u našem gradu, rekla je prilikom jučerašnjeg izbora zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Koordinatorica DGV-a i tajnica Društva Naša djeca Ileana Zahtila Blašković smatra kako je zapravo najvažnije da su sva djeca uključena u najvažnije u gradu što se tiče djece.

- Putem predstavnika svih pulskih osnovnih škola, obuhvaćena su sva djeca koja su zaista vrlo aktivna. Imamo i veliku podršku Grada Pule, posebno zamjenice gradonačelnika Elene Puh Belci koja prati rad DGV-a od osnutka. Djeca su predložila šest kandidata, glasali su tajno i izabrali dječju gradonačelnicuDGV-a Marija Tomašića. Kada je Grad Pula 2011. godine dobio status Grad prijatelj djece pokrenuta je inicijativa za osnivanjem Dječjeg gradskog vijeća jer je zapravo najbolja dječja participacija. Vijećnici se sastaju jednom do dva puta mjesečno, slušaju se želje i prijedlozi te prijavljuju najbolje akcije i projekti, rekla je između ostalog Ileana Zahtila Blašković. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter