Pula kao veliko gradilište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc opcepriznatoj besparici i smanjenju proracunskih sredstava, Pula nalikuje velikom gradilištu. Bageri, iskopani kanali, zatvorene ulice u cijelosti ili tek jedan njihov trak, pulska su svakodnevica s kojom muku muci vecina pulskih vozaca. Pa ipak, koliko god gradilišta negativno utjecu na promet, to bi trebala biti pozitivna i hvalevrijedna investicija u vrijeme sveopce krize.

U obilasku grada zabilježili smo zapocete kapitalne projekte, plinofikaciju i nastavak izgradnje prioritetnog obalnog kolektora kanalizacijskog sustava. Tu su i znacajni projekti kao što su uredenje komunalne infrastrukture, a koji su zatvorili ili tek hoce, neke važne pulske prometnice te u najmanju ruku usporile prometovanje njima.



Zbog projekta plinofikacije, gdje su radovi iz Koparske skrenuli prema Kukuljevicevoj, ta je ulica zatvorena za promet, a uskoro ce zatvoriti i Trinajsticevu. Vec odavno plinofikacija usporava prometovanje ispod Vodotornja i na Monvidalu, a odnedavno južnim bulevarom, tocnije Ulicom Veruda. Od pocetka ovog tjedna za promet je zatvoren i kraj Krležine. Izgradnja kanalizacije, pak, za sada je tek usporila prometovanje rivom. No opcepoznato je da se duž pulskog zaljeva priprema najvece gradilište u gradu zbog izgradnje obalnog kolektora. On bi trebao rezultirati cišcim morem u zaljevu, a potom i sveobuhvatnim uredenjem rive kojem se nadaju mnogi Puljani.



Uz ove kapitalne projekte, kraj prošle godine donio je kompletno komunalno uredenje i, posebno, izgradnju nove oborinske odvodnje u Nazorovoj ulici. Zatvaranje te prometnice koja povezuje jug sa sjeverom grada uvelike je izazvalo prometne poteškoce, no cini se da bi tome sljedeceg tjedna trebao doci kraj. Sredinom veljace bit ce gotovo i uredenje "nastanjenog" dijela Ulice Bože Gumbca, a mjesec dana kasnije dovršit ce se i križanje na pocetku šetališta Lungomare.

Dok ce vozace razveseliti otvaranje Nazorove za promet te raspametiti zatvaranje rive, na nož ce se svakako docekati i radovi na plinofikaciji Stankoviceve i Rakovceve ulice. Oni su prometni nastavak Nazorove i Maruliceve pri povezivanju sjevera i juga grada. Kada se tome nadoda obecana izgradnja velikog kružnog toka na ulazu u grad, onda je jasno da nece biti pravca gdje se vozila nece sretati s bagerima. (Piše Goran ROJNIC, snimio Slaven RADOLOVIC)

RADOVI PLANIRANI U OVOJ GODINI

Plinofikacija (do ljeta) Stankoviceva i Rakovceva ulicanaselja Monvidal i Veruda
Kanalizacija riva (izgradnja obalnog kolektora), kružni tok na Punti (izgradnja Šijanskog kolektora), Štinjan, Valdebek, Veli Vrh i Busoler (izgradnja fekalne kanalizacije)
Komunalno uredenje Dom sportova "Mate Parlov", spoj Rizzijeva-Lošinjska, spoj Rizzijeva-kanal Dolinka, Šurida, Kapeleri, ulice Valmade, Creska (oborinska odvodnja), Japodska, Jasne Crnobori, Videlanka, Labinska, Istarska, Crnjina, Ilirija (izgradnja), sjeverna strana Rojca (izgradnja parkirališta)

Podijeli: Facebook Twiter