Pula kao ratna luka mora na UNESCO-ovu listu


Pula je imala povijesnu ulogu kao glavno središte ratne luke Austrougarske Monarhije. Imala je i drugi po veličini garnizon u austrijskom dijelu Monarhije, a početkom 20. stoljeća pripadnici vojnog staleža činili su otprilike četvrtinu gradskog stanovništva.  Može li Pula tog vremena, kao ratna luka Austro-Ugarske Monarhije, biti stavljena pod zaštitu UNESCO-a?

Upravo o tome danas je govorio prof. Hans-Rudolf Neumann, predstavnik međunarodne organizacije za zaštitu fortifikacija (ICOFORT), a u povodu stogodišnjice Doma hrvatskih branitelja i projekta ADRIFORT, čiji su nositelji Grad Pula i Sveučilište Jurja Dobrile.

Kako je rekao prof. Neumann, ideja o stavljanju Pule na listu UNESCO-a rodila se 2008. godine u Parizu kada je odlučeno da se pod zaštitu ne stavljaju pojedinačni objekti, već da objekti iz istog perioda budu zaštićeni u paketu, zajedno s partnerima.

- Odluka je donijeta kada je pod zaštitu stavljen francuski model s tvrđavnim sustavima i u trenutku kada se Komarna, grad u Slovačkoj, kandidirao sa svojom utvrdom. Tada su evaluatori rekli da postoji zapravo čitav obrambeni sustav, a da oni razmatraju tek dio. Pitanje je tada bilo zašto priznati jedan, a ne i drugi, zašto Krakow, a ne Pulu ili neki treći objekt.

Došlo se na ideju da se ne gleda samo grad zasebno, nego da pod zaštitu ide sustav u cjelini. Prijedlog je bio da niz gradova ide sa zahtjevom da se pod zaštitu stavi zajednički sustav austrougarskog carstva. Pula tako može na listu samo uz pomoć i zajedno s ostalim gradovima koji konkuriraju svojim objektima iz vremena K.u.K. monarhije, a riječ je o deset, odnosno maksimalno 12 objekata, pojasnio je prof. Neumann.

Riječ je, dodaje, o desetak vrlo važnih tvrđavnih sustava koji su štitili ili bili u središtu kao zaštita Monarhije. Nalazile su se na području od sjeverne Italije, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, današnje Ukrajine, pa prema hrvatskoj, odnosno jadranskoj obali. Ako na prostoru Bosne i Hercegovine imaju takav sustav, tada bi se mogla uključiti i BiH.

Ustvrdio je također da Pula svakako mora ući jer je jedina ratna luka s cijelim sustavom fortifikacija. Ujedno bi bila prva takva ratna luka stavljena pod zaštitu UNESCO-a u takvom izvornom obliku 19. stoljeća. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter