Pula kao Napulj?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne odustane li Županija od planiranog županijskog centra Kaštijun, primijenit cemo silu", rekao je prije mjesec dana koordinator Gradanske inicijative "Ne Kaštijun" Božo Bencic, ne želeci tada otkriti na koji nacin kani zastrašiti vlast da planirani centar smjesti na drugu lokaciju.
 
U srijedu je pak rekao da vrijeme istjece te da ako se uskoro ništa ne poduzme po pitanju nezakonite sanacije i alternativne lokacije, Gradanska inicijativa planira blokirati Kaštijun.

- Vlast od nas pravi nasilnike jer na sve naše legitimne primjedbe i prijave uopce ne želi reagirati. Tek kada im netko zaprijeti, sjete se gradana, rekao je Bencic te dodao da ce odlagalište blokirati i onemoguciti svaki pristup te da ce od Pule napraviti Napulj.

Kada bi se to moglo dogoditi, nije htio otkriti rekavši da se taj scenarij može ocekivati brzo. Kao dodatni razlog blokade navodi i ignoriranje gradevinske inspekcije u Pazinu koja ni mjesec i pol dana od održavanja mirnog prosvjeda nije odgovorila na prijavu o bespravnoj sanaciji odlagališta, a na što je Gradanska inicijativa prvi put upozorila još prije godinu i pol dana.

Po njegovim rijecima, inspekcija nije poduzela baš ništa da bi provjerila posjeduje li investitor sanacije nužnu dokumentaciju za izvodenje radova te dodaje da je nemoguce dobiti i uvid u gradevinsku dozvolu za sanaciju Kaštijuna. Bencic veli da im je inspekcija i prije nego što su organizirali prosvjed savjetovala da od njega odustanu te da ce dobiti sve potrebne odgovore.

- Na to nismo željeli pristati i prosvjed smo održali, a odgovora niotkud. Ovakvo ponašanje nadležnih, koje predvodi državna tajnica za inspekcijske poslove Josipa Blaževic-Perušic i nacelnik gradevinske inspekcije Boris Bervida, pokazuje diktaturu. Ne znam što još sve trebamo poduzeti da bismo dobili pojašnjenje o tome što je sve tijekom sanacije (ne)ucinjeno, rekao je Bencic.

Dodao je da osim što ih inspekcija najnovije ignorira gotovo dva mjeseca, odgovora nema ni na prijavu o bespravnoj sanaciji koju je još 9. prosinca 2009. godine uputio nacelnik opcine Medulin Goran Buic.


Podijeli: Facebook Twiter