Pula kandidirala brojne projekte za EU fondove

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Sam predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović nedavno je izjavio da 2015. godina nosi Hrvatskoj konačno izvlačenje većeg dijela sredstva iz fondova Europske unije. Ministar Grgić spominje milijarde eura, a Istarska županija i Grad Pula nerijetko su isticali kako i imaju najspremnije projekte za kandidiranje na europske fondove. Međutim, među njima nema toliko najavljivanih projekata izgradnje nove infrastrukture zahvaljujući kojom bi se građanima omogućili bolji i kvalitetniji uvjeti življenja.

Boškarin s krumpirom

Iz odgovora kojeg smo dobili iz Grada Pule, upravo se realizacija takvih projekata očekuje u narednom razdoblju, odnosno već u ovoj 2015. godini. Većinom je, do sada, bila riječ o projektima "na padelu" ili pak promicanje suradnje, uvođenje električnih bicikala po gradu, edukacije građana o energetskoj učinkovitosti ili pravima u Europskoj uniji, ali i edukacije talijanskog jezika djelatnika gradske uprave. Iz Grada Pule dostavili su nam podatke za projekte za koje je samo dijelom bilo potrebno osigurati sredstva iz proračuna  (10, 15 ili 25 posto od ukupnog iznosa što se u većini slučajeva sufinanciralo iz plaća, odnosno radom djelatnika uprave). Za projekte u posljednje dvije godine, kažu iz Grada Pule, sredstva su bila vrlo mala i služila su za pripremu i razvoj uprava za razdoblje punopravnog članstva u EU.

Takav je, primjerice, projekt "Boškarin s krumpirom", realiziran u protekle dvije godine, vrijedan 32 tisuće eura, odnosno oko 240 tisuća kuna. Riječ je o suradnji Pule i pobratimljenog Villefranchea, kroz suradnju i razmjenu, na razini škola, putem gastronomije i isticanja lokalnih proizvoda – istarskog boškarina i krumpira Segal iz francuske pokrajine Midy-Pyrenees. Za projekt Youth Adrinet, promicanje aktivnog sudjelovanja mladih i poticanjem međusobnog upoznavanja, iz sveukupne vrijednosti projekta od 3,6 milijuna eura, za Pulu je planiran iznos od 224 tisuća eura, odnosno oko 1,46 milijuna kuna.

O Adrifort, projektu valorizacija prirodnog okoliša i utvrda kao dio kulturne baštine već smo u nekoliko navrata pisali, kao i njegovoj vrijednosti od 371 tisuću eura (sufinanciranje grada 15 posto). Jednako tako, javnost je više puta informirana o projektu Diva, projektu sanacije ilegalnih odlagališta otpada, vrijednom u Puli 111 tisuća eura (sufinanciranje Grada 15 posto). Tu su još Movesmart, projekt održive mobilnost u urbanom prometu, vrijednom 175 tisuća eura (sufinanciranje Grada 25 posto), potom projekt Fiesta, za energetsku uštedu vrijedan 75 tisuća eura, te projekt Semple - zaštita manjinskih prava, vrijednom 20 tisuća eura.

Uz navedene projekte u protekle dvije godine Grad Pula je realizirao i Edic - Informacijski centar za informiranje građana po pitanjima EU-a, a za naredno razdoblje kandidirani su projekti City Sec II – područje energetske učinkovitosti, Put up Istre- područje urbanog planiranja, te Seaeurope- područje zaštite okoliša.

Energija i infrastruktura

No, Grad Pula namjerava preko svojih odjela i gradskih javnih tvrtki, početi s projektima koji se izravno tiču građana. Pogotovo na planu energetske učinkovitosti i infrastrukture što bi trebalo unaprijediti život u našem gradu.

- Kada govorimo o idućem kandidiranju, gradska tijela imaju svoje prioritete u djelokrugu svoga rada te će se oni prilagođavati natječajima koje raspisuju nadležna tijela u Republici Hrvatskoj ili tijela Europske unije, ovisno o programima. Zasigurno će se nastaviti s projektima vezanim za urbani održivi razvoj općenito, što obuhvaća sva područja koja svojim aktivnostima unaprjeđuju grad. Ono što će se posebno unaprjeđivati jest područje energetske učinkovitosti jer za taj dio Europa daje puno sredstava za razdoblje 2014. - 2020., što za infrastrukturu, što za edukaciju građana i šire javnosti, najavljuju iz Grada Pule.

Ono za što se gradska tijela, zaključuju iz Grada Pule, planiraju posebno založiti u 2015. godini je izrada dokumentacije koja je potrebna prije samih natječaja jer kad su natječaji objavljeni rok je kratak za pripremu zahtjevne dokumentacije kao što su, studije izvodljivosti, strategije, razvojni planovi, cost benefit i drugo. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter