Pula kandidat za grad knjige 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violic na konferenciji za novinare u petak u Zagrebu najavila je da ce Ministarstvo kulture u travnju kandidirati Pulu za grad knjige UNESCO-a u 2014. godini. Pula je izabrana jer u Hrvatskoj vodi najkvalitetniji sajam knjiga, Sa(n)jam knjige u Istri, istaknula je Zlatar. Ipak, s obzirom na to da je u konkurenciji i Oxford, ostavila je mogucnost da ove godine najveci istarski grad ne bude izabran.

Na naše pitanje da komentira tu kandidaturu, pulski gradonacelnik Boris Miletic kaže da mu je drago što je resorno ministarstvo prepoznalo znacaj knjige i Pule u tom segmentu kulture.- Radi se o inicijativi Ministarstva kulture koju su Grad Pula i Istarska županija prigrlili. To je ujedno i priznanje za dugogodišnji rad Sajma knjige u Istri, koji ujedinjuje pisce i citatelje na razini koja je puno viša od one obicne kupoprodajne i sajamske, rekao je Miletic.

O prijestolnici knjige UNESCO-a odlucuje Vijece za izbor svjetske prijestolnice knjige, u kojem su predstavnici Medunarodne udruge izdavaca (IPA-UIE), Medunarodne federacije knjižara (IBF), Medunarodne federacije knjižnicarskih udruga (IFLA) te UNESCO-a. Vijece svake godine izabire prijestolnicu knjige, koja se obvezuje promicati knjigu i citanje te isticati nužnost književnoga stvaranja. Imenovanje ne podrazumijeva novcanu nagradu, nego iskljucivo simbolicno priznanje za najbolji program posvecen knjizi i citanju.

Zlatar: Naspram Oxforda Pula je u prednosti

Pitali smo ministricu kulture zašto je baš Pula odabrana kao hrvatski kandidat.

- Prvo, jer se u tom gradu organizira najkvalitetniji sajam knjiga u Hrvatskoj. A drugo, jer Pula ima dovoljno povijesnih referenci da bude zanimljiva UNESCO-u. Planira se oformiti radna grupa koju ce predvoditi Magdalena Vodopija, a cinit ce je i po jedan predstavnik Grada Pule, Županije i Ministarstva kulture te predstavnici nakladnika, autora i svih onih koji mogu doprinijeti kvalitetnoj pripremi jedne takve manifestacije.

- Ima li smisla kandidirati Pulu iste godine kada se za tu titulu kandidira gigant kao što je Oxford?

- Možda je upravo to prednost pulske kandidature. Naime, nasuprot poznatoj tradiciji Oxforda, Pula se dobro uklapa u smjernice UNESCO-a da se promoviraju gradovi i podrucja koji su itekako sudjelovali u stvaranju naše civilizacije, ali nisu dostatno poznati ostatku svijeta, rekla je Zlatar Violic. (Boris VINCEK/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter