Pula: Kanalizacija za više od 200 novih korisnika

Više od stotinu novih korisnika u Puli i još stotinu u okolici dobit će novu kanalizaciju (M. MIJOŠEK)
Više od stotinu novih korisnika u Puli i još stotinu u okolici dobit će novu kanalizaciju (M. MIJOŠEK)

U sklopu programa "Pokretanje novog investicijskog ciklusa za period od 2012. - 2015. godine" Hrvatskih voda, pulski komunalac Herculanea aktivno se uključila u izgradnju komunalne infrastrukture u dijelu sekundarne kanalizacijske mreže. Nakon potpisivanja ugovora, osim izgradnje primarnog sustava odvodnje obalnog kolektora putom Jadranskog projekta, u sklopu koje se izvode radovi na pulskoj rivi, trenutno se na području Grada Pule te fažanske općine i Grada Vodnjana gradi i sekundarna kanalizacijska mreža, ne bi li se novim domaćinstvima omogućilo spajanje na nju.

Po riječima direktora Herculanee Igora Starog, ovim investicijama stvaraju se pretpostavke za potencijalno spajanje 235 novih korisnika kanalizacijskog sustava, od čega oko 130 na području aglomeracije Pula Centar.

- Ukupno će ovim investicijama biti izgrađeno 3,3 kilometra nove kanalizacijske mreže. Podsjećam da je ukupan postotak spojenosti na sustav na području Grada Pule oko 85 posto, od čega se tek oko 30 posto ukupnih otpadnih voda odvodi na uređaj za pročišćavanje. Izgradnjom obalnog kolektora više od 95 posto otpadnih voda odlazit će na pročišćavanje na uređaj, čime će se u potpunosti zaštititi Pulski zaljev od daljnjeg zagađenja, naglašava Stari.

Herculanea je predložila Hrvatskim vodama ukupno 13 pojedinačnih investicija u dvije aglomeracije, i to Pula Centar i Pula Sjever, čija je ukupna vrijednost 8,6 milijuna kuna bez PDV.

Zajedno s ovim investicijama ukupna ulaganja u sustav odvodnje samo u 2012. godini dostići će 40 milijuna kuna, što, kaže direktor Stari, predstavlja najveću investicijsku aktivnost Herculanee.

- U zadnjih osam godina u sustav odvodnje Grada Pule i okolnih općina putem Herculanee uloženo je gotovo 200 milijuna kuna, veli Stari. Pozvao je građane da se jave u Herculaneu ne bi li dobili informacije o mogućnostima spajanja na novu kanalizacijsku mrežu. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter