Pula: kanalizacija se izlijeva u šumicu Lungomare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanare pulske Gortanove ulice, koji žive na rubu šume iznad Gortanove uvale, vec godinama muce otpadne vode i nesnosan smrad koji uzrokuje kanalizacija što se iz odvoda razlijeva po cijeloj šumici.

- Kanalizacija se prelijeva u svako doba godine i posvuda cure otpadne vode, a smrad se širi uokolo. U nekoliko navrata smo zvali djelatnike Herculanee koji su dolazili na intervenciju, no rekli su da su cijevi prekapacitirane i da ne mogu ništa uciniti. Problem je što kanalizacija izbija na putu prema moru i najkriticnije je kad su kiše, ali ne samo onda, evo i sad u ljetnoj sezoni to je veliki problem. Osjeca se smrad u cijelom naselju i to se dogada godinama na ovom podrucju koje se smatra turistickom zonom. Turisti dolaze, placamo i sve takse, a nitko nas ne šljivi, kažu ogorceni stanari te isticu da ce se zbog ovog problema obratiti i Mjesnom odboru Sv. Polikarp-Sisplac.

Upit hoce li i kada sanirati odvod uputili smo Herculanei, a rukovoditelj Kanalizacije Vladimir Bršcic odgovorio nam je da je na podrucju Gortanove ulice sredinom osamdesetih godina izgradena razdjelna kanalizacija, odnosno odvojene su cijevi fekalne i oborinske odvodnje te se fekalna kanalizacija putem pumpi usmjerava na uredaj za procišcavanje Valkane.

- No, buduci da dio gradana svoje oborinske vode nije spojio na oborinsku odvodnju, vec su bez znanja Herculanee, ilegalno, preko svojih fekalnih prikljucaka oborinsku odvodnju spojili na fekalnu, normalno je da u kišnom periodu zbog velikih kolicina vode dolazi do preopterecenja sustava fekalne odvodnje, jer on nije dimenzioniran za dotok oborinskih voda, istice Bršcic.

- Upravo da bi se privremeno sprijecilo plavljenje javnih površina u Gortanovoj ulici u kišnom periodu, Herculanea je napravila "kišni preljev" sa spojem na postojecu oborinsku kanalizaciju da bi se u nju prelio višak oborinskih voda. Plavljenje ce se u cijelosti moci sprijeciti tek kad svi objekti u Gortanovoj ulici odspoje i prespoje sve oborinske vode s fekalne kanalizacije sa šireg podrucja i u potpunosti se završi izgradnja oborinske kanalizacije, zakljucio je Bršcic.


Podijeli: Facebook Twiter