Pula: Kanal na Valdebeku u funkciji već ove godine


Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić, u pratnji direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića, danas su obišli gradilište oborinskog kanala Valmade - Dolinka na Valdebeku. Izgradnja kolektora površinskih voda područja od Valmada do Dolinke, i u nastavku već izgrađenog dijela kanala do uvale Veruda (marina) rasteretit će od utjecaja oborinskih voda kanal Pragrande i centar Pule, ali i okolno područje Busolera i Valdebeka koje je često poplavljeno.

- Ovo je veliko gradilište, a investicija je vrijedna gotovo 40 milijuna kuna. Radovi će se nastaviti i u idućoj godini, ali kanal će biti u funkciji već ove godine, što će dovesti do smanjenja pritiska oborinskih voda na području Pule, rekao je Plišić te istaknuo da će se realizacijom kompletnog kanala povećati efikasnost odvodnje za vrijeme intenzivnih padalina i plavljenja užeg centra Pule.

Izgradnja novog oborinskog kanala započela je na jesen prošle godine, a kompletnu investiciju financiraju Hrvatske vode. Radove izvodi riječka tvrtka Vodogradnja koja na dionici dugoj 2,5 kilometara kroz Valdebek gradi kanal od armiranobetonskih pravokutnih elemenata (od Valmada prema Valdebeku), a dijelom cjevovod koji se u Valdebeku izvodi mikrotuneliranjem na šest metara dubine ispod zgrada, pri čemu se ne narušava njihova statika. Plišić je prve ljude Istre i Pule upoznao s radovima koji se izvode tehnologijom bušenja kroz umetnute cijevi kroz koje se izvlači materijal i polaže cjevovod, provevši ih dionicom izgradnje u dijelu s obje strane Premanturske ceste.

- Moramo biti zahvalni Hrvatskim vodama jer je riječ o kapitalnom projektu koji je za Pulu izuzetno važan jer će rasteretiti kanal Pragrande, cijelo ovo područje koje često poplavljuje, a posebice smanjiti pritisak oborinskih voda na centar grada. Nakon njegove izgradnje očekujemo da centar grada više neće poplaviti, naravno, ako se ne dogodi takav pljusak da padne sto litara kiše po kvadratnom metru, poručio je gradonačelnik Miletić.

Pulu ova investicija ne košta ništa jer kompletan projekt financiraju Hrvatske vode. Usto, uslijed tako velikog kapitalnog projekta, ni najmanje se ne utječe na gradski promet. Upravo je ulaganje ove državne tvrtke na području Istre župan istaknuo kao primjer izuzetne suradnje.

- Uz ovaj veliki projekt na kojem smo zahvalni, u Istri će se u naredne četiri godine dogoditi niz velikih investicija Hrvatskih voda. Od zaštite izvorišta do izgradnje kanalizacijskih sustava, a bez Hrvatskih voda ne bi bio moguć ni veliki projekt u Poreču koji je dobio suglasnost Vlade i već je potpisan ugovor, a financirat će se sredstvima europskih fondova. Do 2018. godine Hrvatske vode realizirat će mnoge projekte i uložiti puno u Istru, a ovo je pravi primjer kako jedna jedinica lokalne samouprave može sjajno surađivati s jednom državnom tvrtkom, poručio je Flego. (G. ROJNIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter