Pula: Kako skrbiti za morske kornjače

Glavna tema skupa bila je pothlađenost kornjača
Glavna tema skupa bila je pothlađenost kornjača

U pulskom Morskom obrazovnom centru (MOC) danas je održan 4. Turtle Vet stručni skup. Dio je to međunarodnog projekta "Marine Turtle Vet Improvement", započetog 2011. godine.

U Aquariumu na Verudeli okupilo se 20-ak biologa i veterinara iz zemalja partnera u projektu - Italije, Španjolske, Grčke i Turske, kojima je zajednički cilj unapređenje znanja o liječenju i skrbi za morske kornjače.

- Glavna tema ovog skupa bit će problem pothlađenosti kornjača u sjevernom Jadranu, rekla nam je jedna od koordinatorica projekta Aleksandra Bel Dajković. Dodala je da je problem pothlađenosti specifičan baš za naš dio Jadrana i uzrokuje poteškoće posebno mladim kornjačama, koje zbog toga gube snagu, malaksale su, ne mogu se hraniti i tako najčešće stradavaju.

Na skupu će biti predstavljen i novi projekt MOC-a "Net cet", IPA projekt koji će među ostalim omogućiti otvaranje još jednog centra za oporavak na Lošinju.

Skup je počeo obilaskom kornjača koje se trenutno nalaze na oporavku u MOC-u. Među kojima je i jedna slijepa kornjača, koju je odmah pregledao vodeći europski veterinar, specijalist za vađenje udica iz abdominalnog dijela kornjače Antonello Di Bello. Dogradonačelnik Fabrizio Radin rekao je da je ponosan na pulski Aquarium i njegovu ulogu u spašavanju morskih kornjača. Uslijedila su potom mnogobrojna predavanja i razmjena iskustava te diskusija, dok je za sutra predviđen posjet Brijunima. Sljedeći će se susret održati u Lampedusi u Italiji.

Projekt "Marine Turtle Vet Improvement" sufinancira se iz Programa za cjeloživotno učenje EU-a (Lifelong Learning Programme), potprograma Leonardo da Vinci partnerstvo. Partneri u projektu su, uz MOC,: WWF Italija u ulozi koordinatora (Lampedusa Rescue Centar), SUBMON (Conservación, Estudio y Divulgación del Medio Marino) iz Španjolske i DEKAMER (Deniz Kaplumbagalari Arastirma ve Uygulama Merkezi) iz Turske. (N. SOFTIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter