Pula: Joško Kuzmanic ubio se hicem iz pištolja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pouzdanik USKOK-a u antikorupcijskoj aferi Maestro Joško Kuzmanic ubio se u subotu hicem iz pištolja u Puli, a iza sebe je ostavio oproštajno pismo. Javnosti je poznat iz slucaja korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju s pocetka ljeta 2007. godine, prenio je Jutarnji list na portalu.

Suzana Sokac iz PU istarske, medutim, nije nam potvrdila da je Kuzmanic pocinio samoubojstvo, vec je samo da je policija u ponedjeljak u prijepodnevnim satima u Marijanijevoj ulici pronašla beživotno tijelo muškarca.

"Policija je u stanu u Marijanijevoj pronašla mrtvog 60-godišnjaka, a za sada ništa ne upucuje na kazneno djelo. Županijska državna odvjetnica naložila je obdukciju tijela", bila je kratka Sokac.

Rodeni Splicanin, Kuzmanic je od 1993. godine živio na pulskoj adresi, a javnosti je postao poznat nakon što je pristao sudjelovati u suzbijanju korupcije kao pouzdanik USKOK-a. U akciji "Maestro" kontaktirao je vodece ljude Hrvatskog fonda za privatizaciju predstavljajuci se kao suradnik ruskih investitora. Naime, kao interesent u ime Rusa za izgradnju turistickih objekata u Hrvatskoj na sastanke je dolazio opremljen mikrofonom i video kamerom.

Jednom je prilikom snimio bivšeg potpredsjednika HFP-u Josipa Matanovica koji traži milijunski iznos u eurima radi jednostavnijeg zaobilaženja birokratskih problema i peripetija. Matanic je zbog korupcije osuden na 11 godina zatvora. U drugom slucaju je pak sam Kuzmanic završio osuden zbog davanja lažnog iskaza u slucaju protiv drugog potpredsjednika HFP-u Roberta Peša.

Kuzmanic je svjedocio da je Peša potvrdio davanje mita mahanjem glave, no ispostavilo se da se tako nešto nije dogodilo buduci niti audio niti video snimka to nije pokazala. Kuzmanic je cak i pritvaran zbog neodazivanju sudu na pozive. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter