Pula: Još tri kornjače vraćene u more

Kornjače vraćene moru (A. KANCELAR)
Kornjače vraćene moru (A. KANCELAR)

Imba, Rene i Srećko Labinjonka, tri oporavljenje glavate želve pustili su jučer u more djelatnici Centra za oporavak morskih kornjača koji se nalazi u Aquariumu Pula. Valovito more i obližnje mreže natjerali su djelatnice Centra da nekoliko puta promijene poziciju na kojoj će ih pustiti u slobodu, no kornjače su, čim su ugledale vodu, počele mahati perajama, kao da žele reći "spremne smo, ni veliki nam valovi ne smetaju". Nakon urona, pred okupljenim zaljubljenicima u morske životinje i prirodu, bilo im je potrebno tek nekoliko snažnih zamaha da odmaknu tako daleko da ih se više nije moglo pratiti s plaže.

Kako nam je pojasnio Žarko Jaković, stručni voditelj akvaristike u pulskom akvariju, kornjača Rene nađena je na Rabu s ozljedom peraje i oka, Srećko Labinjonka nađena je u Plominu s ozljedama vrata dok je Imba nađena u Splitu u rujnu, a oporavak je trebala jer se prejela školjaka te je zbog toga patila od opstipacije. Sve su kornjače prije puštanja obilježene markicama i izmjerene te će podaci biti pohranjeni.

- Trudimo se da oporavljene životinje što prije pustimo u svoje prirodno stanište stoga nam je drago da su i ove danas otišle od nas, rekao nam je Jaković dodajući da su one prije "puta" jako dobro hranjene kako bi u zimu ušle sa zalihama.

U Centru će tijekom zime ostati samo Darinka, kornjača koja je progutala udicu i najlon te joj je nužan dugotrajniji oporavak. Nju je, zbog višestrukog puknuća crijeva, uspješno operirao veterinar Mikele Medica.

Kako doznajemo, pulski Centar za oporavak kornjača jedini je ovakve vrste u zemlji, ove je godine u njemu izliječeno i pušteno u more 13 kornjača dok ih je u šest godina kroz Centar prošlo više od 70. (B. PETROVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter