Pula: Još dvije škole sele u Uljanikovu zgradu

Praktikum na Vidikovcu (arhiva/A. TOŠIĆ)
Praktikum na Vidikovcu (arhiva/A. TOŠIĆ)

Učenici Industrijsko-obrtničke i Tehničke škole iz Pule, koji na Vidikovcu imaju praktičnu nastavu, za nekoliko dana, početkom veljače, sele u kasarnu Uljanika, u istu zgradu iznad Bulevara gdje od 2007. godine djeluje i Glazbena škola. U međuvremenu je Uljanik napustio svoje prostore, a u dogovoru s Istarskom županijom u najmu je sada i prizemlje škole za praktičnu nastavu, dok na trećem katu u podstanarstvu nastavu ima Glazbena škola.

Učenici će imati praksu u Uljanikovoj zgradi jer na praktikumu na Vidikovcu više nije moguće održavati nastavu zbog građevinskih radova. Naime, po županijskom planu, na Vidikovcu traje sanacija starih prostora praktikuma, ne bi li se u njih preselila Industrijsko-obrtnička škola, koja svoje sjedište i najveći dio nastave održava u tzv. žutoj školi u središtu grada.

Županija želi iz žute škole iseliti Industrijsko-obrtničku jer bi se time oslobodilo mjesto za smještaj Glazbene škole te za Gimnaziju, koja u nedostatku prostora djeluje u dvije smjene. Ovdje bi se zatim preselila i Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, no tek kad se i Strukovna škola preseli iz žute škole, i to također na Vidikovac. Naime, namjera je Županije da na jednome mjestu okupi škole tehničkog i obrtničkog smjera, dok bi u centru grada u Zagrebačkoj ulici pod istim krovom djelovale škole društveno-umjetničkog smjera.

Iako će u Uljanikovoj zgradi biti samo privremeno, jer takvi su planovi Županije, u školi su zadovoljni preseljenjem budući da su učenici praktičnu nastavu na Vidikovcu godinama imali u teškim, pa i opasnim uvjetima - krov je prokišnjavao, prozore su jedino čavli držali na okupu, a tijekom zime učenici i profesori su se smrzavali.

- Na Vidikovcu više nije bilo moguće raditi zbog sve veće galame i prašine uslijed radova. Prostori u Uljanikovoj kasarni su lijepi, topli, sunčani i udovoljavaju našim potrebama, kazao je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Petar Gavrić. Napomenuo je da škola neće otići na Vidikovac sve dok se tamo ne stvore idealni uvjeti za održavanje nastave, kako teorijske, tako i praktične. (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter