Pula: Jeftinija zamjena krovova od azbesta

Prilikom rukovanja treba biti oprezan i ne udisati prašinu (M. MIJOŠEK)
Prilikom rukovanja treba biti oprezan i ne udisati prašinu (M. MIJOŠEK)

Udruga "Moj otok" provodi akcije, odnosno svehrvatsku kampanju zamjene azbestnih krovova i fasada. U tom projektu red je došao i na Pulu s okolnim općinama Barban, Ližnjan, Marčana, Fažana i Svetvinčenat, pa će se tako u petak u 18 sati ispred Rojca održati prezentacija zamjene azbestnih krovova i fasada. Akcija se održava pod pokroviteljstvom Grada Pule i komunalnog društva Herculanea, a trajat će sat vremena.

Već duže vrijeme akciju uklanjanja azbesta iz okoline provodi i pulski Vodovod koji rekonstruira postojeću vodovodnu mrežu, primjerice magistralni vodovod Valtida - Pula, koji je bio izgrađen u periodu 1968. - 1972. od azbestno-cementnih cijevi. No, u Puli još postoje objekti s azbestnim krovovima, na što je prije dvije godine ukazano i u slobodnoj zoni Luke Pula gdje su krovovi određenih objekata rađeni od azbesta i moraju se što hitnije zamijeniti, a azbest adekvatno zbrinuti.

Prije četiri godine zamijenjen je krov, izgrađen 1972. godine, dvorane Sportskog centra Mirna, popularnog Pattinaggija, a investicija Javne ustanove Pula sport bila je vrijedna 348 tisuća kuna.

- U Puli ima i privatnih objekata koji su pokriveni salonitom, no, činjenica je da azbestni krov nije sam po sebi problematičan kada je u krutom stanju nego se ne smije mrviti i kidati jer tada dospijeva u zrak i štetan je po zdravlje. Treba se propisno skinuti demontažom, posložiti, a ne kidati i mrviti, te potom deponirati na propisan način. Problem azbesta je što je neefikasan za izolaciju, kako toplinsku, tako i zvučnu, a izuzetno je štetan u rastresitom stanju. Stoga smo se pridružili akciji u Rojcu koja je svojevrsna edukacija kako i zašto zamijeniti azbestni krov, rekao je Giordano Škuflić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje u kojem je Odsjek za zaštitu okoliša.(G. ROJNIĆ)

VIŠE O AKCIJI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter